Els torrents de Pareis, del gorg Blau i el de Lluc ja són monuments naturals

El Govern també amplia el parc de s'Albufera cap al Comú de Muro i Son Bosc

TW
0

El torrent de Pareis, el del gorg Blau i el de Lluc ja són monuments naturals. El Govern va decidir ahir, mitjançant decret, protegir aquestes 445'81 hectàrees de terreny per conservar els seus valors ecològics, hídrics, biològics i paisatgístics. En la darrera reunió de l'Executiu d'aquesta legislatura també es va aprovar la modificació del decret de declaració del parc natural de s'Albufera, que amplia la seva extensió.

El nou monument natural d'Escorca, que s'afegeix al de les fonts Ufanes de Campanet, inclou sa Fosca i destaca pels seus valors hidrològics, una vegetació relicta i una fauna caracteritzada per la presència del Ferreret. Els objectius d'aquesta declaració són conservar els valors geològics, hídrics, biològics i paisatgístics d'aquest espai natural, preveure una adequada ordenació i gestió dels usos, activitats i aprofitaments que s'hi puguin desenvolupar i vertebrar mesures que possibilitin un millor coneixement dels recursos naturals i culturals.

La protecció, que es porta a terme d'acord amb la Llei 4/89 de conservació dels espais naturals i de la flora i fauna silvestres, contempla algunes de les al·legacions presentades, especialment pel que fa a la protecció de formacions càrstiques i a la clarificació del desenvolupament de l'activitat cinegètica.

Per altra banda, el Govern va aprovar també la modificació del Decret de creació del parc natural de s'Albufera de Mallorca, que s'amplia «discretament» per incloure una part del sistema dunar des Comú de Muro -sense afectar les Casetes des Capellans- i de Son Bosc, on s'hi volia construir un camp de golf.

La modificació del decret permetrà protegir les dunes litorals amb ginebró -un dels hàbitats prioritaris de les directives europees de conservació- i espècies de gran interès botànic com el propi ginebró i el peu de milà. També es vol garantir la protecció de l'abellarol -espècie que figura en el Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades- mitjançant la restauració del seu hàbitat.

A més d'ampliar la zona afectada, s'han aclarit les divergències entre la definició escrita dels límits i la cartogràfica i s'ha actualitzat l'articulat de la normativa a la Llei 4/89, de conservació dels espais naturals i de la flora i fauna silvestres, especialment pel que fa al règim d'usos i autoritzacions d'activitats.