Economia reclama a Madrid que redueixi el dèficit fiscal a la meitat

Sampol diu que entre 919 i 1.833 milions d'euros recaptats per l'Estat a Balears no retornen

TW
0

JOAQUIM TORRES.Palma.
El Govern balear va reclamar ahir reduir a la meitat l'«insoportable» dèficit fiscal de les Illes, i igualar-lo al de les regions més riques d'Europa. Segons el vicepresident Pere Sampol, entre un 7 i un 12% del Producte Interior Brut (PIB) de les Balears -de 919 a 1.833 milions d'euros- s'aporta a l'Estat i no retorna. El titular d'Economia va demanar que aquest percentatge es redueixi fins a un màxim del 5% del PIB.

En la presentació del llibre «Balança Fiscal amb Espanya i subsidiarietat entre Illes», coordinat pel fòrum de debat SUS, Balears!, el vicepresident va exigir a Madrid que compensi aquest dèficit amb dues alternatives: la primera passaria per la implantació del Concert Econòmic i la segona suposaria la creació d'un nou sistema que contempli el finançament per càpita i l'esforç fiscal, a més d'una compensació per la població flotant. Aquesta mesura hauria d'anar acompanyada pel desplegament del Règim Especial (REB) i per la creació d'un fons d'insularitat.

El vicepresident no qüestionà el principi de solidaritat entre Comunitats però va criticar que a l'Estat «s'aplica un fals concepte de solidaritat consistent en el fet que qui té més paga més i rep menys». Segons Sampol, aquest dèficit «històric» d'inversions estatals acaba repercutint en la mala qualitat de les infraestructures, equipaments i serveis públics.

El director general d'Economia, Antoni Monserrat, criticà que Madrid «resta competitivitat» a les Illes i considerà «indignant» i «immoral» que la Comunitat «més solidària» tengui els pensionistes que menys cobren. L'exconseller d'Economia del PP i actual president del Cercle Financer, Alexandre Forcades titllà d'«impost revolucionari» les taxes de mercaderies que cobra l'Estat als ports d'Alcúdia i Palma.