La normativa vigent a la Comunitat Autònoma també preveu sancions en el cas que no es compleixi el punt 2 de l'article 14, segons el qual «quan es tracti de productes amb dades d'etiquetatge que tenguin rellevància per a la salut o per a la seguretat de les persones, la informació facilitada figurarà almenys en la llengua oficial de l'Estat». Així i tot, el mateix article afegeix que «no s'exigirà allò establert en l'apartat anterior si les dades expressades en la llengua pròpia de la Comunitat Autònoma són fàcilment intel·ligibles».
Aquestes sancions s'aplicaren d'acord amb la Llei de l'estatut dels consumidors i usuaris de la Comunitat Autonòma, que en el seu article 14, sobre la Llengua utilitzada en la informació al consumidor, assegura que «la informació facilitada al consumidor, a la qual es refereix l'article anterior -la que explica les característiques essencials i d'ús del producte-, haurà d'aparèixer almenys en una de les dues llengües oficials de la Comunitat Autònoma».
Allò cert és que, segons ha pogut constatar aquest diari, tot i que sigui d'una manera aïllada, es venen productes estrangers que no van etiquetats en cap dels dos idiomes oficials. Aquest gènere arriba sobretot a comerços molt dirigits a estrangers, com ara alguns supermercats i botigues de zones turístiques, i en altres negocis que comercialitzen productes destinats a importants colònies d'europeus. La Direcció General de Consum ho ha pogut constatar de manera reiterada en una cadena de supermercats alemanya.
Així mateix, des de fa uns mesos proliferen els comerços, sobretot petites botigues de queviures, i supermercats dirigits a immigrants extracomunitaris i a amants dels productes asiàtics. Els supermercats xinesos en són un exemple. En aquest cas, Diari de Balears també ha pogut constatar que es comercialitzen productes etiquetats en xinès i anglès. En el millor dels casos, duen un adhesiu amb la informació en una llengua romànica estrangera, com el francès o l'italià.
Si bé la Direcció General de Consum obre expedient als comerços que venen aquestes mercaderies, controlar que els articles importats duen l'etiqueta almenys en una de les dues llengües oficials és difícil, ja que des de l'aplicació del Tractat de Maastrich hi ha «lliure circulació de mercaderies», sense un control estricte a les fronteres interiors de la Unió Europea. Precisament, la direcció general de Consum ha posat en funcionament el telèfon 900 166 000 i el portal http://consum.caib.es per rebre denúncies.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.