La doctora i professora en educació Ana Maria «Nita» Araújo Freire, viuda del dissenyador de l'educació social moderna, Paulo Freire (Recife, Brasil, 1921), va recuperar ahir a Palma el pensament del seu home per defensar una globalització construïda «des de la diversitat i no des de l'homogeneïtat». Precisament, aquesta defensa de la diversitat va fer que Araújo Freire titllàs de «molt important la traducció i difusió d'un llibre de Paulo en una llengua regional com el català».
La doctora en educació i professora és a Palma precisament per explicar Pedagogia de l'autonomia, editat en català per Edicions del Crec i Denes Editorial, sota la direcció de Pep Aparicio Guadas, i per impartir, amb el suport de la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern, dues conferències sobre «Presència de Freire. Ètica, pedagogia i política».
Araújo Freire va explicar que Pedagogia de l'autonomia, «és un crit de por» i que «Paulo va endevinar que qualque dia els pobles ens hauríem d'unir per respondre al dictat de les grans potències perquè l'oprimit ha de reprimir l'opressor». La pedagoga afegí que «Paulo sempre proposà socialitzar, discutir les coses. Tenir en compte les aspiracions dels homes i de les dones. Fomentar una educació basada en la tolerància».
Aquest pensament, segons asseguraren tant Araújo Freire com Pep Aparicio, ha estat, en part, el motor dels canvis produïts darrerament al Brasil i a Amèrica Llatina que han duit Luiz Inácio «Lula» Da Silva a presidir el Brasil. A més, segons Aparicio, «Freire exemplifica les nostres idees, les meves i les de la Conselleria d'Educació, la capacitat d'autoinstituir-nos com a poble». Per la seva part, el conseller Damià Pons destacà que «en la seva feina mai no deixà de banda les minories, la diferència, i és clar, la llengua com a eina educativa».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.