Empreses i entitats financeres han de pagar des d'ahir taxes judicials

L'import varia segons el procés de les jurisdiccions civil i contenciosa

TW
0


Les empreses que facturin més de cinc milions d'euros anuals i les entitats financeres estan obligades des d'ahir a pagar taxes judicials si volen encetar processos civils o contenciosos administratius. Aquesta figura impositiva, desapareguda del món judicial ara fa 17 anys, ha estat rescatada pel Ministeri d'Hisenda, a través d'una ordre de Cristóbal Montoro, i té caràcter estatal.

En concret, les taxes graven l'exercici de la potestat jurisdiccional i, en la branca civil, són de 90 euros per als processos verbals; de 150 euros per als ordinaris; de 90 per als monitoris canviaris; de 150 per acollir-se a la Llei concursal (fallida d'empreses); 300 euros per a apel·lació i 600 per a la cassació.

Quant a l'ordre contenciós administratiu s'estableixen quatre preus: de 120 euros per als procediments abreujats; de 210 per als ordinaris; de 300 per a les apel·lacions i de 600 per a les cassacions. També s'hi han d'afegir unes tarifes variables que oscil·len segons l'import del procés judicial.

Tal com explicà Ramon Reig, secretari de la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia, els procuradors han de passar, prèviament a la interposició d'una demanda, per l'Agència Tributària per liquidar les taxes i presentar els impresos (model 696) per duplicat al jutjat, de manera que un s'incorporarà a la causa i l'altra romandrà en poder del secretari.

Igual que la declaració de l'IRPF, el pagament de la taxa es pot fer per internet. La comprovació també dependrà del secretari judicial ja que, si no es compleix el tràmit, ho ha de comunicar a l'Agència Tributària. Aquesta nova obligació fiscal afecta igualment les empreses domiciliades a les Illes i les no residents que s'hagin constituït en algun dels Estats membre de la Unió Europea. Només en quedaran exemptes aquelles societats que hagin facturat, igual que les espanyoles, menys de cinc milions.