TW
0


El Centre de Recerca Econòmia (CRE) de Sa Nostra estima que el creixement de l'economia balear serà molt semblant enguany al del 2002, en què es tancà l'exercici amb un «tímid» augment del PIB del 0'6%, segons avançà ahir el seu director, Antoni Riera. Riera comparegué per explicar l'informe de conjuntura entre novembre del 2002 i febrer del 2003 acompanyat pel president de Sa Nostra, Llorenç Huguet, i pel director general, Pere Batle, que presentaren, respectivament, els acords del darrer consell d'administració i els resultats econòmics de l'entitat del 2002.

El director del CRE digué que la demanda interna ha mantingut el motor de l'economia molt més que la producció. En aquest factor ha influït l'augment de la població, superior al 3% durant el darrer any. No obstant això, aquest comportament de les famílies, «més centrat en el consum que en l'estalvi», manté una tendència decreixent, fruit de la desconfiança en l'economia.

El mercat turístic, sobretot l'alemany (-16%) i l'espanyol (-2'4%), es configura com un dels factors que expliquen la desacceleració. Les pernoctacions hoteleres caigueren l'11'4% i l'ocupació, tot i situar-se per sobre de la mitjana estatal, davallà sis punts en relació amb el 2001. La construcció (1'2%) anirà alentint el seu ritme enguany, ja que l'obra pública deixarà de ser el factor que compensi la baixada de la demanda familiar.

La indústria va tancar l'any amb un creixement de l'1'3% i la xifra d'afiliats a la Seguretat Social augmenta, igual que l'índex d'atur, fet que suposa la creació d'ocupació, però no tanta com per assimilar la nova força de treball, la majoria de la qual és immigrant. Com a dada negativa, ressalta l'alta inflació, del 4'5% a final d'any, cosa que resta competitivitat. Pere Batle va definir el 2002 com «un any especial», a causa de l'estacament econòmic i de l'impacte per a les empreses i les famílies que ha suposat la caiguda de les borses, que han perdut en dos anys el 50% del seu valor mitjà mundial.