Un estudi revela que només es dedica un 0'6% de les despeses municipals a la joventut

Es destina una mitjana de 28,3 euros per als joves

TW
0


Ahir horabaixa Joan Caules, director general de Joventut, va presentar l'estudi «Polítiques de joventut a les Illes Balears», elaborat per l'Institut d'Anàlisi Social i Polítiques Públiques, de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia. Una de les dades més significatives és la despesa mitjana anual que en el conjunt de l'Arxipèlag es dedica a programes de joventut.

Així, trobam que per a cada jove resident la xifra ascendeix a 28,3 euros. En aquesta línia, l'estudi ha calculat que el conjunt del pressupost que gestionen les regidories o departaments de joventut respecte al total del pressupost dels municipis és de tan sols el 0'6%. Així doncs, únicament un de cada 170 euros dels pressuposts municipals recau directament en programes adreçats als joves. Els municipis que dediquen un percentatge més alt del pressupost total a finançar directament les polítiques de joventut són es Mercadal (Menorca), Alaró i Petra (Mallorca).

Per Joan Caules, des de la Conselleria de Benestar Social es pretén «impulsar i estimular la més correcta formació i informació en els departaments de joventut dels ajuntaments per tal que els joves tinguin més atenció». Segons va explicar Caules, l'estudi es va encarregar amb un doble objectiu: fer una radiografia demogràfica i social de les principals característiques de la joventut de les Balears (tenint en compte variables com la distribució territorial, l'educació, la feina i l'accés a l'habitatge) i recollir dades sobre les línies d'actuació en polítiques de joventut. Per Caules, «cada vegada es treballa més pensant en els joves».

Jordi Serrano, president de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, va exposar les conclusions més significatives. A les Balears hi viuen 878.627 persones, un 23% de les quals són joves entre 15 i 29 anys. Per Serrano, la població ha crescut bàsicament per la immigració. En canvi, el creixement vegetatiu ha estat del 9%.

Segons Serrano, «el turisme és un element central en la dinàmica demogràfica i social de les Balears». L'any 2001 un milió de joves entre 14 i 19 anys van visitar l'Arxipèlag. Aquest fet provoca una forta atracció entre els joves cap al mercat de treball associat al turisme. D'altra banda, la possibilitat d'obtenir una renda mitjançant un treball estacional i no qualificat fa que molts joves abandonin prematurament els estudis.