TW
0

La supressió de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) obligarà les cambres de comerç a modificar el sistema vigent de cobrament de quotes, ja que una part dels ingressos d'aquestes organitzacions prové de les aportacions que els empresaris realitzen a partir de la quantitat d'IAE que tributen als ajuntaments.

El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Mallorca, Eivissa i Formentera, Miquel Lladó, manifestà que encara és molt prematur avançar el model definitiu de finançament que adoptaran les organitzacions, ja que no s'ha acabat el tràmit parlamentari per modificar la Llei d'hisendes locals.

«De moment no tenim informació sobre el nombre d'empreses que queden exemptes de l'impost ni com ens pot afectar», manifestà. Miquel Lladó digué que en cada una d'aquestes organitzacions la influència serà diferent i variarà «segons el tipus d'empreses establertes en la seva demarcació: si són petites o mitjanes o si són zones industrials». No obstant això, Lladó va recordar el compromís adquirit pel Govern central davant del Consell Superior de Cambres en el sentit que el canvi de l'IAE, que entrarà en vigor a partir de gener del 2003, no tengui repercussions negatives en les seves economies.

Concretament, les organitzacions han demanat mesures per compensar les alteracions en les quantitats que fins ara rebien en concepte d'aquest impost. Tanmateix, i atès l'escàs volum d'ingressos de les cambres per aquest concepte, «és una pura anècdota en relació amb les conseqüències que es poden derivar per als ajuntaments».

Actualment, la quota cameral que estan obligats a satisfer totes les persones naturals o jurídiques que exerceixen activitats comercials, industrials o navilieres prové d'un percentatge sobre l'IAE i, també, dels rendiments de l'activitat empresarial. Aquest segon concepte suposa la major part dels ingressos de les cambres.

Miquel Lladó puntualitzà que les cambres no disposen de les dades fiscals de les empreses, sinó que és Hisenda qui facilita periòdicament les llistes perquè els facin servir per a la seva activitat recaptatòria. Els darrers anys, les cambres estan assumint «un procés intens de modernització», que inclou la creació de noves ofertes per a les Pime, de manera que les seves aportacions les recuperin en forma de serveis, com ara la finestreta única, cursos de formació i reciclatge o els tribunals d'arbitratge.