L'entrada de mercaderies en els ports avala la ralentització de l'economia

A penes ha crescut una mitjana de l'1*% durant els tres primers trimestres d'enguany

TW
0

L'entrada de mercaderies en els ports de les Balears, amb un augment mitjà de l'1% durant els tres primers trimestres del 2002, confirma la ralentització de l'economia illenca, que creix d'una manera més moderada que altres exercicis. Així ho interpretà el president de l'Autoritat Portuària, Francesc Triay, qui assegurà que els ports són els indicadors més diàfans de la situació econòmica de cadascuna de les Illes.

Malgrat aquesta tendència a la moderació en el creixement, comú en el conjunt de les economies occidentals, el comportament ha estat diferent en els diversos ports que depenen de l'Autoritat Portuària. A Palma, que rep la major part de les mercaderies, la quantitat dels granels líquids (combustibles) ha minvat un -2% durant els tres primers trimestres de l'any, mentre que l'arribada de granels sòlids (ciment i altres materials de la construcció) apenes s'ha incrementat un 1%.

El Port d'Alcúdia ha estat el més afectat per aquesta ralentització, en veure minvat en un 14% el tràfic de mercaderies. En l'extrem contrari se situa Eivissa amb un augment del 15%, xifra molt allunyada de la resta d'instal·lacions portuàries que tal vegada compensi la devallada soferta pel port de Sant Antoni, que depèn de la Comunitat Autònoma. Maó, per la seva part, ha experimentat fins al setembre un descens de l'1%.

La pròpia idiosincràsia del fet insular dóna un major protagonisme als ports com a centres neuràlgics per l'abastiment de la població resident i flotant. Segons Triay, el model balear no té res a veure amb altres, com ara Barcelona o València, que ha sofert importants processos d'expansió i els molls antics han pogut recuperar-se per a la ciutat.