Detectats nombrosos abocadors il·legals de runes a Mallorca

La finalitat n'és eludir el pagament de taxes en els punts legals

TW
0

La Guàrdia Civil investiga l'aparició de nombrosos abocadors il·legals de residus d'obra. No es tracta de runes netes o inerts, sinó de restes de «rebuig», és a dir, plàstics i papers que normalment s'utilitzen per a l'envasat de materials de construcció i que no són reutilitzables. L'aparició d'aquests abocadors il·legals coincideix precisament amb el recent funcionament d'estacions provisionals de transferència de runes a Palma, Calvià, Llucmajor, Manacor, Artà i Inca, instal·lacions amb les quals s'intenta regular i controlar l'abocament o l'aprofitament (reciclatge i reutilització) d'aquest tipus de residus.

El trasllat i la descàrrega de les restes de construcció o demolició en aquestes estacions de transferència són processos sotmesos a tarifes, per la qual cosa, la creació de nous abocadors il·legals obeiria a la intenció d'eludir aquests pagaments. Aquests abocadors il·legals consisteixen, simplement, en l'excavació de terrenys per dipositar allà els residus i, posteriorment, tornar a tapar. S'han detectat nombrosos abocadors al municipi de Marratxí, però també han estat localitzats en altres punts de Mallorca.

Després del concurs, d'adjudicació de la gestió dels residus de construcció i demolició de Mallorca, les actuals estacions de transferència deixaran de ser provisionals i passaran a formar part d'un sistema integral i global, amb dues plantes de tractament que rebran el material seleccionat i dipositat prèviament en les anteriors. Aquestes dues plantes, que ja estan en funcionament, s'ubiquen a ses Veles, molt a prop de Son Reus, i al Corral Serra, a Santa Margalida. A més, es té prevista la creació d'una setena estació de transferència en una pedrera situada al municipi de Porreres.