La batalla de Palma s'entaularà barri a barri

Els partits han ultimat les seves estratègies en la recerca dels vots que atorguen la batlia de Ciutat

TW
0

La batalla de Palma ja està servida. La ciutat serà el principal escenari de la contesa electoral del 2003 i els candidats ja ultimen les seves opcions per llançar-se a la conquesta de la batlia (i del govern de la Comunitat, perquè els resultats de Palma dictaminaran els del Parlament). Aquí no hi ha Rubicó per travessar, però el que sí és obvi és que la batalla de Palma s'entaularà barri a barri.

Per això els partits tenen molt clar que les seves campanyes s'han de centrar de manera primordial en aquestes ciutats en miniatura. Cada vot serà decisiu en unes eleccions on es lluita, en primer lloc, per superar l'immobilisme dels ciutadans i rompre l'abstenció més elevada de l'Estat. Qui ha fet de moment la proposta més innovadora és el PSM. Pere Muñoz ha promès que dormirà com a mínim una nit en 15 barris de Palma i hi passarà 36 hores. Hem de tenir en compte que pels nacionalistes la visita no es limita exactament al concepte tradicional de barri, sinó a zones geogràfiques més grans.

Perquè si hem de ser estrictes, Palma té un total de 88 barris, però molts, per la seva proximitat, poden englobar-se en zones geogràfiques comunes. Per això Muñoz se centrarà molt en aquestes unitats geogràfiques superiors durant la seva campanya. Però si Muñoz és qui ha fet la proposta més innovadora, el PSIB i UM són els partits que més han treballat el tema dels barris en els darrers anys. Els socialistes fa més de de dos anys que munten una xarxa anomenada «Grups de barri». Són estructures obertes a totes les persones, que s'han anat implantant per la ciutat i que funcionen molt bé.

La idea no és novedosa i es basa en un concepte fonamental, la feina de manera continuada i la presència constant del partit en els barris. No és res més que desenvolupar el futur de la ciutat a un nivell bàsic: descentralització, implicació en cada una de les zones geogràfiques i resolució dels problemes concrets de cada espai ciutadà. És una idea completament d'acord amb el sistema proposat pels socialistes de descentralització territorial mitjançant districtes amb poder polític i pressupostari real.

Unió Mallorquina també ha fet molta de feina als barris. Els nacionalistes de centre saben que varen estar a punt de treure el seu segon regidor a les eleccions del 1999, però també saben que el tan ansiat augment de participació que volen els partits d'esquerra els pot deixar fora de Cort. Per això fa molt de temps que treballen en la creació d'una estructura als diferents barris. Francesc Buils, president del partit a Palma, i el secretari del grup municipal, Maties Baron, han consolidat aquesta estructura i han anat estenent-la per tota la ciutat.

La candidata del Partit Popular, Catalina Cirer, va explicar a Diari de Balears que ella està disposada també a plantejar molt durament la batalla dels barris. Cirer abandonarà el càrrec de delegada del Govern a principi d'any i assegurà que «un candidat que vulgui governar a Ciutat haurà de visitar i fer molta de feina a totes les barriades». Aquest estiu la candidata ja s'ha deixat veure pertot arreu, i a més gaudeix del suport de l'equip de govern i de l'estructura del PP als barris de Palma, molt consolidada.