La temperatura mitjana el mes d'agost no ha superat els 25 graus

Des dels anys 80 no arribaven a xifres tan baixes durant aquest mes

TW
0

El mes d'agost de 2002 passarà a la història com un mes climatològicament atípic, amb temperatures mitjanes de dos a tres graus menys que el mateix mes de l'any anterior, pluges abundants i molt menys sol que l'habitual a ple estiu a les Illes. Així ho confirmen les dades facilitades pel Centre Meteorològic de les Balears, tant pel que fa a la pluviometria, com a la temperatura i les hores de sol comptabilitzades l'agost de 2002. L'aeroport d'Eivissa, amb 297 hores de sol, ha estat la zona de les Balears que millor temps ha tingut aquest mes d'agost, encara que ha estat considerablement inferior a l'any passat, que va comptar, per les mateixes dates, amb 327 hores de sol.

Per contra, l'estació de sa Canova-sa Pobla només va registrar, l'agost de 2002, 273 hores de sol; mentre que l'any anterior va comptabilitzar fins a 304 hores de sol. Però ni a Eivissa ni a sa Canova-sa Pobla no s'han batut rècords, ja que en la dècada dels noranta el sol va brillar molt menys a totes les Illes.

I el mateix es pot dir de les temperatures mitjanes, que aquest mes d'agost gairebé no han superat els 25 graus de mitjana, mentre que l'any passat se situaven entorn dels 28 graus. Des de la dècada dels vuitanta no s'havien registrat temperatures tan baixes en ple mes d'agost. De fet, la temperatura més baixa es va registrar l'agost de 1984, amb una mitjana de 20'2 graus a Lluc. L'agost de 2002 també serà recordat pels xàfecs i tempestes que han deixat pluges de fins a 209 litres per metre quadrat a Lluc, batent rècords "a la baixa" des de la dècada dels setanta.

Tal com explica el cap de la secció d'estudis i director en funcions del Centre Meteorològic de les Balears, José Antonio Guijarro, «aquest mes d'agost s'ha caracteritzat per una climatologia de tardor, amb temperatures mitjanes més baixes que les habituals i una alta pluviometria atípica», i afegeix que «el que és normal és que a l'estiu, a les Balears, hi hagi un domini de les altes pressions subtropicals, amb el típic anticicló d'estiu amb moltes hores de sol i un cel blau. Però aquest estiu ens hem trobat amb una freqüència bastant alta d'invasions d'aire del nord que serien molt més pròpies de tardor, però que aquest any s'han avançat, i per això hem tingut el temps que tots coneixem i que sí podem qualificar d'atípic», explica José Antonio Guijarro.