Uns 60 joves immigrants aprenen català a l'estiu pel pròxim curs

«Entenen la necessitat de conèixer la llengua», diu la coordinadora

TW
0

Uns seixanta infants i adolescents nouvinguts "entre els 10 i els 16 anys d'edat" participen enguany dels primers cursos intensius de llengua catalana a l'estiu amb què s'incorporaran al sistema educatiu balear el pròxim mes de setembre en la major part de casos. Aquesta experiència pilot "ara s'aplica a dos instituts i a una escola d'adults durant el mes de juliol" s'adreça als fills de les persones que arribaren a les Illes Balears en acabar el curs escolar anterior, seguint l'oferta laboral estacionalitzada.

La intenció és que aquests joves «adquireixin els coneixements mínims de llengua catalana per facilitar la seva incorporació al sistema educatiu», segons la Conselleria d'Educació. L'institut Aurora Picornell de Palma rep en dos grups la major part dels joves que fins ara s'han interessat "o han estat inscrits pels seus pares" en aquests cursos: són majoritàriament argentins, equatorians i colombians; però també n'hi ha del Magrib i de països del Llevant europeu, com ara Rússia.

Laia Darder, professora d'una de les aules, explicà a Diari de Balears que la percepció generalitzada entre els adolescents amb què tracta és que el coneixement del català és necessari; i això és especialment clar per als alumnes que entraren a les aules balears els darrers mesos. L'acolliment lingüístic, emperò, dóna preferència a l'ús social de la llengua sobre el coneixement del lèxic acadèmic, en el qual abunden els cultismes de traducció directa en la major part de llengües romàniques.

Al cap i a la fi, «se n'adonen, que el català no és tan diferent del castellà»; en el cas dels russos, a més, l'aprenentatge fonètic no suposa cap entrebanc. Però si entenen la necessitat d'una competència lingüística per la seva formació, la traspassen a la vida social? Per Darder, no hi ha cap dubte: «Veuen els rètols en català, i no els sorprèn que a les botigues els parlin en català.» Això sí, en arribar «estan completament descol·locats».

La Conselleria desestimà dur l'experiència pilot a Menorca, on les taxes d'immigració són notablement inferiors a la de la resta de l'Arxipèlag. La despesa sol·licitada als alumnes és de sis euros, una quantitat considerada «simbòlica» per garantir la fidelitat de l'alumnat interessat en aquests cursos.