TW
0

Sindicats i patronal d'hoteleria reprenen l'horabaixa d'avui la negociació del conveni una vegada convocada la vaga de vuit dies a partir del 26 de juliol. «Les espases estan en guàrdia», digueren Rafel Borràs (CCOO) i Antonio Copete (UGT) per ambientar un encontre centrat en l'únic punt de discrepància: la revisió salarial. CCOO i UGT mantenen el 6% com a punt de partida, malgrat que admeten que aquest percentatge es pot moure «però mai no acceptarem xifres entorn al 4%».

Així, temes com salut laboral, les categories professionals o la constitució d'una comissió per tractar els casos en què hi pugui haver assetjament sexual, una innovació en la major part dels convenis, estan pràcticament tancats a manca de la redacció definitiva de l'articulat de l'acord. La patronal, per la seva banda, ha manifestat que té la intenció d'oferir un increment per sobre del 3'6%, xifra en la qual preveuen que se situï l'augment de l'Índex de Preus al Consum (IPC) per enguany. Malgrat que no han volgut avançar la quantitat concreta, perquè «l'única interlocució que preveiem és la mesa de negociació, que és on direm el que haguem de dir», els sindicats no descarten que durant el matí d'avui els arribi per escrit la proposta, poques hores abans de les 5.00 del capvespre, quan la Federació d'Hoteleria de Mallorca (FHM) serà seu d'aquest encontre convocat pels empresaris.

Els sindicats han fet una crida a la «responsabilitat i al seny de la patronal» perquè apropi les seves posicions a les reivindicacions salarials. Precisament, el fet que alguns hoteles ja estiguin aplicant un augment salarial del 5% a compte de la signatura del conveni, suposa, segons Rafel Borràs (CCOO) que les demandes dels sindicats «són perfectament assumibles pels empresaris». «L'Illa només s'enfonsa amb el ciment, però no amb els increments salarials dels treballadors, ja que és necessari que la patronal assumeixi que som part del negoci i tenim dret al repartiment del pastís que és el turisme», digué Copete.

Quant a la suposada crisi, Rafel Borràs criticà que són els mateixos empresaris els que posen en perill el turisme. «Durant mesos han fet propaganda en contra de l'ecotaxa, han plantat el Govern en les fires internacionals i, encara, han apujat els preus». Segons el sindicalista de CCOO, «el que no poden fer és pretendre que les Balears siguin sempre una destinació refugi ja que, afortunadament, la major part de la zona mediterrània competidora ha deixat d'estar en guerra». Els sindicats assumeixen que l'ocupació ha minvat enguany, malgrat que «els empresaris ens plantegen esforços com si estiguéssim en una situació de crisi, i aixó no és cert. El que ocorre és que no volen repartir la riquesa i nosaltres reclamem part d'aquest negoci».

Copete i Borràs afegiren que enguany no s'han incorporat als seus llocs de feina entre 4.000 i 5.000 treballadors eventuals i que hi ha hagut casos d'hotels en què tota la plantilla és eventual, o contracten cambreres de pis com a netejadores. «És cert que alguns hotelers diuen que no han obert enguany, però es tracta d'annexos a l'edifici principal que, en la major part dels casos, estaven en situació d'il·legalitat i ara hi ha més inspeccions». A més de la reunió d'avui, el Tribunal d'Arbitratge i Mediació de les Balears (TAMIB) ha citat les parts el 16 de juliol. El Govern, per la seva part, també s'ha ofert a intervenir si no s'arriba a un acord.

Interlocutors
UGT i CCOO denunciaren que des del passat febrer, quan començaren les reunions de la mesa del conveni d'hoteleria, els sindicats únicament han tingut com a interlocutors els assessors jurídics contractats pels empresaris. «Només ha vingut en els dos darrers encontres el vicepresident de la Federació Hotelera, Ignasi Esteve». Segons els sindicats, «és molt difícil arribar a acords sense persones amb poder de decisió».