L'Imedea confirma irregularitats de Costes en l'extracció d'arena

Actuà fora de l'àmbit delimitat i absorbí capes de més d'un metre

TW
0

La doctora Beatriz Morales-Nin, directora del Departament de Recursos Naturals de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea), confirmà ahir que les extraccions d'arena efectuades pel Ministeri de Medi Ambient en el jaciment de Banyalbufar excediren l'ambit compromès i el gruix de sediments que s'havia establert. El Ministeri, amb Jaume Matas al capdavant, i per justificar les regeneracions artificials de les platges de cala Millor i de la badia d'Alcúdia, va recórrer a estudis de l'Imedea (institut participat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat de les Illes Balears) per minimitzar l'impacte de les extraccions.

Betariz Morales-Nin explicà ahir que «els nostres estudis havien de servir per causar un impacte ambiental mínim sobre una decisió ja presa per part del Ministeri. A partir dels nostres estudis, per no afectar greument les praderies de posidònia, recomanàrem al Ministeri un polígon o àmbit determinat d'actuació que ja havia estat avaluat anteriorment i una reducció en els volums d'arena a extreure, de tal manera que no se superassin capes de 20 centímetres».

Doncs bé, la doctora i investigadora de l'Imedea confirmà que s'han detectat actuacions fora del polígon delimitat i, en alguns punts, extraccions d'un gruix de més d'un metre d'arena. Morales-Nin explicà que tècnics de l'Imedea estan realitzant aquests dies observacions i mesuratges a través d'immersions i ecosondes en l'àrea afectada: «Els efectes negatius són indubtables perquè les extraccions fora de l'àmbit fixat s'han realitzat a l'àrea més propera a la costa, on existeix una major concentració de posidònia».

La Demarcació de Costes de les Balears, que depèn del Ministeri de Medi Ambient, anuncià fa uns dies que investigaria una possible negligència del vaixell extractor o de l'empresa que fou contractada per controlar els treballs.

Estudi sobre la pesca esportiva  
La Conselleria d'Agricultura i Pesca i l'Imedea han iniciat un estudi (que inclou la realització d'enquestes) sobre la pesca recreativa a Mallorca. L'estudi intenta determinar la influència d'aquesta pràctica, amb més de 20.000 llicències i més de 30.000 embarcacions esportives, sobre l'ecosistema litoral. A partir d'aquí, es podrà executar en el futur una millor i més sostenible gestió de la pesca.