TW
0

Estaven inquiets, deixaven veure un somriure innocent i alhora maliciós, d'aquells que expressen un desig contingut. La majoria mai no havia pujat a dalt d'una embarcació. Era la primera vegada que els sis joves sortien a navegar amb un llaüt de vela llatina, i tot gràcies a un taller que ha posat en marxa el director de la revista Mardemars, David Oliver. El taller va néixer amb un propòsit concret: acostar la navegació a col·lectius que més els costa arribar-hi. Per això han apostat per ensenyar a un grup de discapacitats psíquics a navegar, i ho fan seguint el més pur estil tradicional: amb un llaüt de vela llatina. D'aquesta manera contribueixen a recuperar un patrimoni marítim que, per altra part, els garanteix una seguretat i funcionalitat major que la que ofereixen altres embarcacions, segons explica el patró de l'embarcació, que no és altre que David Oliver.

«Poden navegar sense perill, amb dues de les tres veles que té el llaüt, el floc i la mitjana. Sortim amb motor del port, els dos al·lots es col·loquen en el centre del llaüt, el patró a popa i la monitoria Amadip (Associació Mallorquina de Discapacitats Psíquics), Rocío Bordoy, a proa. Volem realitzar una navegació molt controlada, per això dins la barca sempre hi ha tants alumnes com monitors», apunta Oliver. La resta queda a terra i allà aprèn a fer nusos: han fet l'aferrat pla, l'as de gia i el vuit, també els ensenyen a plegar les veles. Però enmig de la mar és quan el desig es fa realitat: s'apaguen els motors i els al·lots agafen el timó de l'embarcació. Primer, Oliver fa fer una volta sencera a l'embarcació, perquè «tenguin consciència que la barca va on tu vols i perquè sàpiguen que la poden governar».

Els resultats no es fan esperar. «Sols un d'ells, Josep Lluís, en agafar el timó ha fixat la vista cap a l'horitzó, per inicitiva pròpia. La resta, en canvi, mira en terra», conta entusiasmat Oliver. Mentre recorda que el que més costa a aquests sis joves, tots ells amb síndrome de Down lleu, és mantenir el timó dret. «Tenen tendència a portar-lo cap a ells». De la primera classe han sortit eufòrics. «Han estat capaços de canviar de lloc mantenint l'equilibri de l'embarcació i sense adonar-se han adquirit reflexos que els ofereix la barca». La posada en marxa d'aquesta proposta ha estat possible gràcies als ajuts solidaris de Sa Nostra. Els promotors fan comptes ampliar la iniciativa amb la posada en marxa d'un taller de manteniment d'embarcacions.