El Govern finançarà cinc projectes a cada illa amb l'impost turístic

Es preveu la demolició d'un hotel de Calvià que serà adquirit amb l'ecotaxa

El Govern negocia l'adquisició d'un hotel al municipi de Calvià per demolir-lo.

TW
0

El Govern balear finançarà cinc projectes a cada una de les illes amb la primera recaptació de l'ecotaxa, que es començarà a cobrar aquesta setmana als allotjaments turístics de les Illes Balears. L'Executiu calcula que la recaptació de l'impost turístic se situarà enguany al voltant de 4.000 milions de pessetes, que es destinaran a finalitats mediambientals i culturals. S'estima que els projectes que finançarà estaran acabats en un termini de tres anys. D'altra banda, el Govern afirma que un 80% dels establiments turístics s'acollirà al sistema de mòduls per pagar l'import del nou tribut.

Com va avançar Diari de Balears, el primer projecte que s'executarà amb l'ecoimpost turístic serà l'enllaç hidrològic entre les badies de Palma i d'Alcúdia, que resoldrà el dèficit del proveïment d'aigua a la zona nord de Mallorca. La construcció de la xarxa de canonades que connectarà els principals aqüífers de Mallorca està valorada en 1.200 milions de pessetes i pot quedar enllestida en un termini de sis mesos.

El Govern balear connectarà l'aqüífer de sa Marineta, ja unit amb el de s'Extremera, amb el de Crestatx, i des d'aquí l'aigua es durà a la badia d'Alcúdia, on el creixement demogràfic i turístic fa necessari un increment dels volums de subministrament. D'aquesta manera, en el futur l'aigua de s'Extremera, de la dessaladora de Palma i dels embassaments de la serra de Tramuntana podrà arribar a la badia d Alcúdia. Segons l'Executiu balear, la realització d'aquest projecte convertirà en innecessària la dessaladora que el Ministeri de Medi Ambient vol construir a la zona nord de l'Illa.

D'altra banda, l'Executiu ha aconseguit incloure en els projectes prevists amb la recaptació d'enguany, la demolició d'un hotel amb un fort impacte ambiental al municipi de Calvià. El Consistori calvianer fa feina en aquests moments per dur a terme les modificacions urbanístiques necessàries per fer viable l'operació. També a Calvià, el Govern té una reserva de preu sobre el fortí d'Illetes. No obstant això, l'Executiu considera que les demandes econòmiques dels propietaris són massa elevades, i no l'adquirirà si no hi ha una rebaixa considerable.

Altres projectes que l'Executiu té en cartera es refereixen a l'adquisició de can Weyler i de can Serra; la conversió de can Fàbregues en un centre d'interpretació turística de les Balears; la regeneració de la zona turística de ses Freixes (Eivissa) i alguna actuació a l'albufera des Grau (Menorca). Tot i que no serà per a enguany, el Govern treballa en el projecte d'adquirir les pedreres que hi ha darrere els hotels de l'Arenal. Una vegada recuperades, s'hi ubicaria un espai natural.