Un eix de subministrament d'aigua unirà les badies de Palma i d'Alcúdia

El projecte, que fa innecessària una nova dessaladora, serà finançat amb l'ecotaxa

Una dessaladora com aquesta, a Andratx, no serà necessària a la badia d'Alcúdia.

TW
0

Un eix de canonades per a la conducció d'aigua unirà les badies de Palma i d'Alcúdia. El Govern balear connectarà l'aqüífer de sa Marineta, ja unit amb el de s'Extremera, amb el de Crestatx, i des d'aquí l'aigua es portarà fins a la badia d'Alcúdia, on el creixement demogràfic i turístic fa necessari un increment en els volums de subministrament. D'aquesta manera, en el futur l'aigua de s'Extremera i dels embassaments de la serra de Tramuntana podrà arribar fins a la badia d'Alcúdia. Segons l'Executiu balear, la realització d'aquest projecte convertirà en innecessària la dessaladora que el Ministeri de Medi Ambient vol construir a la zona nord de l'Illa.

Tot i que el Govern demanarà que la construcció sigui finançada per Madrid, es dóna per descomptat que el projecte anirà a càrrec de la primera recaptació de l'ecotaxa. El pressupost és de 7'21 milions d'euros (uns 1.200 milions de pessetes) i les obres durarien uns sis mesos de forma que la connexió estaria enllestida dins el 2003. Segons explicà ahir la consellera de Medi Ambient, Margalida Rosselló, aquesta construcció suposarà un important estalvi en la tarifa de l'aigua tant a la badia de Palma com a la d'Alcúdia.

L'aqüífer de s'Extremera es convertirà en el «gran dipòsit» d'aigua de Mallorca. Podrà rebre aportacions dels embassaments de la serra de Tramuntuna, de sa Marineta; en un futur, de sa Costera i, abastir, basant-se en la compensació dels cabals de les diverses unitats hidrogeològiques, un eix que sortiria d'Andratx i passant per Calvià i Palma, i arribaria fins a Alcúdia. Actualment, l'aqüífer de s'Extremera està rebent la infiltració de 25.000 metres cúbics o tones d'aigua diària dels excedents de l'aqüífer de sa Marineta, volum que si no fos aprofitat, es perdria a la mar. El volum infiltrat a s'Extremera queda actualment com a reserva, igual que l'aigua dels embassaments del gorg Blau i de Cúber. A aquest cabal s'hi ha de sumar el que s'obtindrà del transvasament de sa Costera. El consell de Govern aprovà divendres passat l'ocupació dels terrenys necessaris per a les obres, que el Ministeri de Medi Ambient ha de començar abans que no acabi l'any actual.

Les obres previstes en aquest darrer projecte són una conducció submarina soterrada al fons de la mar d'una longitud de 9.629 metres; un dipòsit de regulació a Sóller, amb capacitat per a 44.000 metres cúbics; un dipòsit de 1.000 metres cúbics al costat dels jardins d'Alfàbia i les conduccions necessàries per dur l'aigua d'aquests dipòsits fins a l'aqüífer de s'Extremera, on es perforen vuit nous pous d'infiltració. El pressupost previst per a aquestes obres és de quasi 57 milions d'euros (9.380 milions de pessetes).

Gestió integrada
La realització d'aquest projecte seria un exemple de gestió integrada de l'aigua, tot el contrari d'anar a posar pegats cada vegada que l'emergència ocasionada per la improvisació arriba. Reuneix, a més, les condicions que han de tenir les obres que s'escometin amb els doblers recaptats per l'ecoimpost, respon a una necessitat de la població de Mallorca, i està relacionat amb el turisme.