Els promotors hauran de pagar una taxa pels residus de les obres

El conseller Borràs anuncia que el CIM aplicarà el principi «qui contamina paga»

Els abocadors, com aquest de can Set, passaran a la història.

TW
0

Els promotors d'obres que generin residus hauran de pagar una taxa per sufragar el cost del Pla Director de Residus de la construcció i demolició, voluminosos i pneumàtics, que dilluns passat fou aprovat pel Consell de Mallorca. La tarifa s'aplicarà proporcionalment segons el volum de residus produïts. En el cas d'obres menors, la tarifa haurà de ser abonada als ajuntaments, que enviaran l'import a la institució insular. Si es tracta d'obres majors, la taxa es pagarà directament al Consell de Mallorca.

El conseller insular de Medi Ambient, Miquel Àngel Borràs, anuncià també la creació d'una taxa de cent pessetes anuals per als propietaris de cotxes, que es destinarà al tractament dels pneumàtics. Segons ell, la filosofia del nou Pla és «qui contamina paga». L'entrada en vigor del Pla exigirà una inversió de 39 milions d'euros (6.600 milions de pessetes). El Consell espera obtenir-los dels Fons de Cohesió de la Unió Europea, a més de les aportacions que puguin efectuar els governs autonòmic i central. La tarifa pel tractament dels residus entrarà en vigor el 2003 o el 2004, moment en què s'espera que el Pla sigui operatiu.

Segons explicà Borràs, a Mallorca es produeixen anualment 772.675 tones de residus de construcció i de demolició, 9.746 tones de residus voluminosos i 6.406 tones de pneumàtics fora d'ús. Els objectius del Pla amb l'horitzó del 2006 són la reducció d'un 10% dels residus de construcció, la recollida controlada en un 100%, la reutilització i valorització econòmica d'un 70%, i un abocament controlat del 30% restant.

Quant als residus voluminosos (geleres, rentadores, etc.), es preveu per al mateix termini una recuperació i una recollida controlada del 100 per cent, una valoració del 75% i un abocament controlat màxim del 25%. Respecte dels pneumàtics fora d'ús, se'n vol disminuir la producció en un 5% i arribar a un reciclatge i valoració d'entre un 15% i un 25%, i la recuperació energètica del 65%. Abocar-los estarà prohibit a partir del 2006.

Per aconseguir aquests objectius, el Consell de Mallorca construirà centres de transferència a Inca, Llucmajor, Artà, Manacor, Calvià i Porreres, i plantes de tractament a Bunyola i a Santa Margalida. Als centres de transferència es farà una primera tria i emmagatzematge dels residus. A les plantes es realitzarà la separació exhaustiva, tractament, reciclatge i distribució de subproductes a plantes de reciclatge o la posada en venda de productes secundaris. El CIM està preocupat pel gran volum de residus que es produeixen a l'Illa. Aquests són generats per la gran activitat del sector de la construcció, els plans d'esponjament i remodelació prevists, la indústria ceràmica i de la roca ornamental i els fabricants de material de construcció.

Situació actual
La situació actual, que té l'abocament com a destí dels residus, ocasiona pèrdua de recursos naturals, contaminació dels sòls, incendis incontrolats, contaminació de les aigües superficials i subterrànies, eliminació de la cobertura vegetal i degradació de la qualitat paisatgística. El cas de l'abocador de can Set il·lustra a la perfecció els problemes amb què vol acabar el Pla Director de Residus.