TW
0

El percentatge de turistes que a les Illes Balears són atesos per una assegurança sanitària privada afecta just un 19'5 per cent, mentre que els ciutadans de les Illes Balears que opten per aquesta casta d'assistència gairebé arriba a un terç de la població. I, segons els càlculs realitzats pel Servei Balear de la Salut (Ibsalut), cada turista que arriba suposa una despesa mitjana d'uns 50 E(8.319 pessetes) a la sanitat pública.

Les estimacions realitzades per l'Ibsalut parteixen del fet que la població protegida l'any passat "abans de les transferències sanitàries" era de 695.093 persones, que suposaven una despesa capitativa de 709 E(117.968 pessetes), de manera que la població turista protegida "després de ponderar les dades amb el pes de les assegurances privades" és de 202.798 persones, que suposen la despesa per cap esmentada de 50 euros.

Tot i això, l'informe de l'Ibsalut a què ha tingut accés Diari de Balears, reconeix que «aquesta estimació (d'un 20 per cent de turistes atesos per la sanitat privada) està segurament feta a la baixa perquè molts turistes obtenen serveis sanitaris, oferts pels establiments hotelers, en els casos de problemes de salut petits». A més, «si un turista que just compta amb assistència privada acudeix a un establiment públic, aquest pot obtenir el reemborsament».

Però feta aquesta precisió, el document deixa clar el pes que suposen per a les arques illenques els visitants, especialment els de la Unió Europea, «d'on procedeixen més del 90 per cent dels turistes que visiten Balears». A Alemanya, que forma la major part del nostre turisme, just un 9 per cent de la població disposa d'una assegurança privada, tot i que gairebé un altre 9 per cent empra una assegurança complementària a la sanitat pública. En el cas del Regne Unit, aquesta xifra davalla fins al 6 per cent.

Un cost superior al milió d'euros
La població turista de les Balears "aquí no consten els estrangers residents" suposa una despesa anual de 1.015.000 E, segons les estimacions que féu l'Ibsalut per tractar el traspàs de competències sanitàries que és efectiu des del gener passat; però no existeix cap indicador comptable que pugui confirmar aquestes dades. Ara, quan es compleixen els primers cent dies de gestió autonòmica de la Sanitat, no s'han renovat "o no s'han volgut publicar" els estudis que havien de fixar les necessitats econòmiques reals del Govern per fer front a l'exigència d'un Estat del benestar.