L'obertura de pous continuarà prohibida malgrat les pluges

Quinze aqüífers de Mallorca no podran, de manera permanent, obtenir més concessions

A la imatge, torrent de Sóller. | C.VIERA.

TW
0

Les darreres pluges i altres que es puguin produir en el futur no alteraran la prohibició d'obrir nous pous a 15 dels 21 aqüífers de Mallorca. El director general de Recursos Hídrics, Antoni Rodríguez Perea, ha manifestat a aquest diari que «les pluges no afecten per res la paralització de concedir nous pous. Es tracta, simplement, d'aplicar el Pla hidrològic balear, que estableix que dels aqüífers no es pot extreure més aigua que la que marquen les respectives mitjanes d'infiltració. Així, doncs, aquesta prohibició no és una mesura transitòria».

En estricta aplicació del Pla hidrològic, aquests són els aqüífers en els quals no es poden obrir nous pous: Andratx, Calvià, na Burguesa, Alaró, Almadrava (Pollença), Formentor, Inca-sa Pobla, sa Marineta, Marina de Llevant, Pla de Palma, serres centrals, Llucmajor-Campos, s'Extremera, Artà i Felanitx. El nivell d'aquests aqüífers és insuficient per permetre noves concessions d'extracció. A les sis unitats hidrològics restants, puig Roig, Ufanes, font de Sóller, Fons, Deià i Manacor, es poden obrir nous pous, però sotmeses a limitacions igualment fixades pel Pla hidrològic. Aquestes restriccions són les següents: un màxim de mig litre per segon i un màxim de 200 metres cúbics anuals. La fondària de la perforació és lliure i, per tant, no té limitacions.

Rodríguez Perea considera que la paralització serà vigent, «com a mínim, a mig termini, és a dir, durant un seguit d'anys, però, en tot cas, per tornar a obrir pous en els aqüífers afectats s'hauran de complir determinades condicions. Una d'elles podria ser que la dessalació funcionàs al màxim per poder recuperar els aqüífers a uns nivells acceptables. Si seguim l'evolució dels nivells de les unitats hidrogeològiques, podem observar que presenten dents de serra, però amb una clara tendència a la baixa. Per concedir nous pous, primer s'hauria d'estabilitzar el nivell i després presentar una tendència ascendent».

Permisos puntuals
De tota manera, es podrien atorgar permisos puntuals per extreure un volum concret d'aigua si, en el mateix aqüífer, es produeix la reducció o el tancament d'un altre pou per la mateixa quantitat de cabal. El futur banc agrícola de l'aigua funcionarà amb el mateix sistema. L'aigua d'aquestes unitats hidrogeològiques amb paralització d'obertura de nous pous queda inclosa en la classificació de Reserva per a l'Administració, prevista en el mateix Pla hidrològic.