El SOIB ja té presència en el doble de localitats on en tenia l'Inem

L'organisme del Govern balear fa comptes arribar a tenir enguany fins a 75 punts d'orientació laboral

TW
0

Un clar exemple que les transferències a les comunitats autònomes beneficia els ciutadans és el primer resultat del traspàs de les competències de l'Institut estatal d'Ocupació (Inem) al Govern balear. Des de l'1 de gener, data en la qual el Servei d'Ocupació balear (SOIB) va rebre les transferències de l'Inem, les localitats on aquest òrgan ha aconseguit arribar-hi directament obrint, almenys, un punt d'orientació s'han elevat a un total de quinze. Això significa que respecte de les set localitats de les Balears on l'Inem tenia almanco una oficina, el nombre de poblacions ateses directament per l'Administració supramunicipal en matèria d'ocupació s'ha duplicat.

A més, una diferència substancial, alhora que simbòlica, és que el SOIB té ja en l'actualitat almanco un servei d'orientació laboral en les quatre illes, quan l'Inem tan sols tenia oficines a Mallorca, Menorca i Eivissa, i no a Formentera. Així, si l'Inem tenia oficines a Palma, Inca, Manacor, Felanitx, Ciutadella, Maó i a Eivissa, ara el SOIB té almanco un servei d'orientació laboral a totes aquestes localitats i a Sóller, Alcúdia, Artà, Llucmajor, Calvià, Binissalem, Petra, i a Sant Francesc de Formentera. És a dir, en totes les comarques.

Ara, per ventura, la dada més espectacular és que si l'Inem disposava d'un total de nou oficines (tres d'elles a Palma), els punts d'orientació laboral arribaran pròximament, aquest mateix any, a 75, és a dir, que disposa d'una presència set vegades superior. Precisament aquesta xifra era l'objectiu més optimista per a l'any 2002, encara que la Conselleria de Treball i Formació fa comptes obrir fins a un total de 150 punts d'orientació laboral i així poder arribar a la majoria de localitats de les Balears. Una de les fórmules per arribar a crear aquesta xarxa, segons el director del SOIB, Pere Mascaró, «serà la col·laboració amb altres conselleries, com la de Benestar Social, amb la qual aprofitarem les seves oficines de joventut».

Així i tot, el Servei d'Ocupació de les Balears ja té oberts 55 punts de serveis d'orientació a Mallorca després d'haver firmat convenis amb Comissions Obreres, UGT, USO, amb el Consell de Mallorca, amb les mancomunitats del Pla, del Nord i del Raiguer, amb els ajuntaments de Palma i de Calvià i amb la PIME i la CAEB i amb diferents associacions sense ànim de lucre i fundacions. La xarxa ofereix tants de serveis d'orientació generals, com d'orientació i assessorament per a la creació d'empreses, com d'orientació per a discapacitats i com d'orientació per a la inserció laboral. Amb aquests serveis es forma el demandant de feina i se l'informa sobre la situació del mercat laboral i la manera de dissenyar un pla d'empresa o accedir a ajudes i subvencions, alhora que estar al dia de les noves tendències del món empresarial.