TW
0

Vint dels cinquanta-tres municipis de Mallorca han perdut població en la darrera meitat del segle XX. Aquesta dada és paradoxal. Resulta que un 38 per cent dels municipis de l'Illa han vist reduït el seu nombre d'habitants, quan la població de dret de l'Illa s'ha duplicat durant el mateix període (de 340.000 a 675.000 habitants).

Els municipis amb pèrdua de població són els següents: Algaida, Ariany (segregat de Petra el 1982), Banyalbufar, Búger, Campanet, Costitx, Escorca, Estellencs, Lloret, Llubí, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Montuïri, Petra, Porreres, Sant Joan, Selva, Sencelles, Sineu i Vilafranca de Bonany. Si observam la ubicació d'aquests municipis, comprovarem que la «teoria del donut» es confirma una vegada més.

Aquesta teoria ens mostra el fort creixement urbanístic i, per tant, demogràfic en els municipis de la costa a causa del desenvolupament turístic, mentre que el cercle interior de termes del Pla ha quedat fora d'aquest procés, patint el fenomen contrari: un accentuat despoblament i envelliment de la població. Els joves fugen dels seus pobles i de la tradicional activitat agrícola, cercant feina a Palma i a les zones turístiques.

En aquesta àrea s'inclouen Algaida, Ariany, Costitx, Lloret, Llubí, Maria, Montuïri, Petra, Porreres, Sant Joan, Sencelles, Sineu i Vilafranca. Aquests municipis formen un cercle geogràfic de despoblament a l'interior de Mallorca. Així, l'únic municipi del Pla amb increment de població seria Santa Eugènia. Val a dir que Santa Eugènia, demogràficament, es comportà com la resta del Pla entre 1950 i 1986, però, a partir d'aquest any, tant per la proximitat a Palma com per la pressió dels habitatges unifamiliars (en bona part protagonitzada per estrangers), ha vist créixer la seva població.