TW
0

El conseller d'Agricultura i Pesca, Mateu Morro, informà ahir del començament de les obres de construcció de la nova planta de transformació de derivats lactis de la societat agrària Prilac (Productors Illencs de Lactis), que fou creada el 17 de desembre del 2001, i que té la seva seu al municipi de Porreres. Segons Morro, l'objectiu principal d'aquesta societat és «fer posssible» la continuïtat del sector de ramaderia «de boví lleter» a Mallorca. Així mateix, el conseller explicà que aquesta societat, participada tant per l'entitat pública Serveis de Millora Agrària (Semilla) com per les empreses privades Cooperativa de Lleters i el Grup Productes Fontanet de Sa Llepassa, està enfocada a frenar la tendència a «l'abandonament» de l'activitat productora de llet a les Balears.

En aquest sentit, Morro es lamentà que una activitat «amb una important tradició» tant a Mallorca com a Menorca no es pugui mantenir «per la manca de rendibilitat» d'aquestes explotacions. D'altra banda, aquesta nova planta de transformació de productes lactis de Porreres vol ser, segons Morro, «un revulsiu» per trobar una solució al «problema que afecta els ramaders» que no és altre que el «baix preu» que redueix la rendibilitat de la producció.

Segons el conseller, el preu que abasten a les Balears els productes, que ara està en 48 pessetes, no té res a veure amb els preus que es manegen «a la Península», que estan per damunt de les 50 pessetes, i que allò que se cerca és «augmentar el preu de referència» d'aquests productes. Amb tot, Morro afirmà que en un any el preu del roducte va augmentar 6 pessetes, de les 42 que es pagaven, ara se'n paguen 48. Els productes que s'elaboraran a la planta seran fonamentalment iogurt i quallada a l'estil tradicional i, evidentment, llet.

El pressupost que s'invertirà per la construcció de la planta s'enfila fins a 1.302.435 euros, que han estat aportats per les empreses abans esmentades. El ramader Mateu Monserrat es mostrà satisfet que les Balears tengui el 100% de les vaques controlades en el control lleter, el qual significa que «tenim una de les millors llets d'Espanya».