L'Ajuntament d'Alcúdia contractà detectius per investigar un funcionari

Fou sancionat per abandonar el seu lloc de feina per exercir en un despatx privat

TW
0

L'Ajuntament d'Alcúdia, el batle del qual és Miquel Ferrer (UM), contractà els serveis d'una agència de detectius per demostrar que l'enginyer municipal abandonava la seva feina al Consistori per atendre un despatx professional a Palma. També li obrí un expedient per haver realitzat feines privades per encàrrec del Consistori de Santa Margalida.

Aquestes dues actuacions es traduïren en sancions de suspensió de funcions per un termini de tres anys cadascuna, ja que havia comès sengles faltes diciplinàries. Després de recórrer la decisió municipal per la via administrativa, el cas acabà, a finals de l'any passat, en el jutjat contenciós 1 de Palma. La primera sanció obeí una falta molt greu per abandonament del servei burlant el control horari i, la segona, amb la mateixa catalogació, es basà en l'incompliment de la normativa d'incompatibilitats. L'Ajuntament demanà al Consell de Mallorca que designàs un instructor per esbrinar els fets.

En fase d'investigació administrativa, el tinent de batle d'Urbanisme, Francesc Cladera, declarà que en la seva jornada laboral (els dilluns, dimecres i divendres de 7.45 a 14.45 hores), l'enginyer havia d'informar sobre els avals d'urbanisme. Cladera afegí que com que havia de sortir de l'Ajuntament amb freqüència, li havien facilitat un telèfon mòbil que mai no portava, i que era habitual no trobar-lo a la seva oficina els dies que li corresponia ser-hi.

Segons el tinent de batle d'Urbanisme, per això començaren a sospitar que les seves sortides de l'Ajuntament no estaven justificades i es posà en marxa una investigació amb detectius privats, que confirmaren que en hores de feina es desplaçava a un despatx a Palma. Durant el judici, el funcionari confirmà el seu horari laboral i que exercia a títol privat la seva professió, però rebutjà que tingués un despatx obert al públic.

La seva adreça com a enginyer, segons el Col·legi, era al carrer Aragó de Palma, malgrat que al carrer Eusebi Estada hi figurava una placa amb el seu nom amb l'anunci: «Estudi d'Enginyeria». També negà que abandonàs el seu lloc de feina i afirmà que el mòbil, en tenir restringides les cridades, no era operatiu, però oferí el seu propi telèfon per si el volien localitzar.

El funcionari també argumentà davant la jutgessa, com ja ho havia fet en l'expedient administratiu, que l'agència de detectius no havia signat ni ratificat durant la instrucció el vídeo filmat ni tampoc l'informe escrit. No obstant això, durant el judici, confirmà que es reconeixia en les imatges filmades. La jutgessa reconeix que l'informe no tenia condició de denúncia i que, com que no havia estat realitzat per un agent de l'autoritat, no gaudia de la presumpció de veracitat.