Menjar una espinagada aquestes festes de Sant Antoni pot
esdevenir tot un luxe per a la butxaca. La verdura, matèria primera
indispensable d'aquest típic plat, ha començat a pujar de preu
d'una manera desorbitada i encara pot assolir xifres més altes. El
temporal del novembre passat, incloent-hi la pedregada posterior, i
les gelades més recents han destrossat la majoria dels cultius
hortícoles a tota l'Illa, però sobretot als de la marjal poblera.
Aquesta situació ha derivat en una alarmant escassetat de productes
frescs en el mercat i, com a conseqüència directa, en una alça molt
important dels preus de venda.
La cooperativa Illacamp, principal productor de verdures de sa
Pobla, ha perdut el 90% de la producció en molts dels seus horts.
Com ja ha advertit el seu president, Gabriel Crespí, bledes,
espinacs, porros i fins i tot el julivert poden duplicar el seu
preu respecte de l'any passat. Així, tranquil·lament, un manat de
bledes pot arribar a 120 pessetes (0'72 euros), mentre que abans
se'n pagaven entre 50 i 60. Els manats d'espinacs o porros poden
superar les 100 pessetes (0'60 euros).
Illacamp sol subministrar la verdura a la major part dels bars,
restaurants i forns de sa Pobla on es cuinen espinagades. Crespí
diu que enguany tindrà problemes per subministrar el que demanen
tots els seus clients. Per aquest motiu, haurà de recórrer a la
compra majorista de producció procedent de la Península. El
problema és encara més greu enguany a sa Pobla. I és que normalment
moltes famílies, per aquestes dates, empren la verdura que cultiven
als seus hortets. El mal temps ha castigat igualment aquests
particulars, que també es veuran obligats a pagar preus desorbitats
per disposar de verdura.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.