Les Primeres Jornades de l'Oli Novell «Cultura i Tradició» es varen celebrar ahir a Sóller i Fornalutx amb un notable èxit, tot i el fred, la presència de neu a les muntanyes i l'amenaça de pluja. L'organització no dubtà a qualificar d'èxit la diada. Encara que l'afluència de públic de fora de la Vall no va ser excessiva, consideren que es tracta d'una Fira que encara s'ha de consolidar i ha de ser més coneguda.
Des de les 9 del matí la plaça de Sóller es va convertir en un «mercat de l'oli» on es varen poder adquirir tot tipus de productes relacionats amb l'olivar de Tramuntana: olives, oli verge de Sóller, ormeigs, paners, etc. L'Associació d'Amics de les Bísties va posar-hi el seu granet de sorra amb els «traginers», que mostraren com es transportava l'oliva fins a les tafones des dels olivars fins a la Vall, un sistema que encara avui s'ha d'emprar a causa del difícil accés a moltes de les finques de muntanya.
El conseller d'Agricultura, Mateu Morro, acompanyat de les autoritats de Sóller i Fornalutx, va recórrer la Fira bona part del matí. Per la seva banda, dues de les tafones de Sóller, la de Can Det i la de la Cooperativa, varen fer l'esforç d'obrir les portes i fer oli en diumenge. Moltes persones, i també les autoritats municipals i el conseller, es varen acostar fins a les instal·lacions d'aquestes tafones per conèixer com es fa l'oli actualment a la Vall i també varen tenir l'oportunitat de tastar-lo just acabat de fer.
Cal esmentar que a la tafona de Can Det, l'oli d'oliva es fa encara segons el sistema tradicional, mentre que a la Cooperativa la fabricació està completament mecanitzada. Finalment, cal destacar que a Fornalutx els visitants varen poder gaudir de les instal·lacions, recentment adquirides, de Can Xoroi, on hi havia exposicions sobre el món de l'olivar. El batle de Fornalutx, Salvador Sastre, va assegurar que l'any vinent la tafona funcionarà, si més no a nivell de demostració didàctica.