TW
0

La reacció institucional a la catàstrofe viscuda el passat cap de setmana i la setmana entrant no s'ha fet esperar. Les corporacions municipals en ple o mitjançant la constitució de gabinets de crisi han començat a valorar els danys materials i naturals, i en alguns casos ja s'han obert llistes d'atenció als damnificats. Tots els batles coincidiren ahir a assenyalar que les pèrdues són ara per ara inquantificables. En aquest sentit, concretaren que els perjudicis afecten tant el medi ambient com les infraestructures urbanes i fora vila. Els consistoris adverteixen que «això no ha acabat», i ja s'han atrevit a qualificar el temporal com «d'històric», pel fet que es necessitaran molts d'anys per recuperar la «normalitat».

Molts ajuntaments han informat de les decisions preses en l'abordatge de la situació crítica. A Manacor i a Portocristo s'obriran punts de recollida d'informació sobre els desperfectes patits. L'objectiu d'aquesta empresa és arreplegar la màxima informació possible sobre els danys soferts pels veïns del municipi i realitzar, d'aquesta manera, una valoració objectiva dels danys patits. Aquest càlcul de perjudicis permetrà al consistori plantejar-se la possibilitat de sol·licitar la declaració de zona catastròfica per Manacor. De la seva banda, els tècnics de les delegacions d'Urbanisme de tots els pobles de les tres comarques estaven ahir fent estimacions dels perjudicis contrets arran de la tempesta. Durant tota la jornada també se succeïren les visites del regidors municipals a les zones afectades. Molts veïns es dirigiren als polítics per demanar-los ajuda amb la qual poder reparar els desperfectes.

Des de diumenge, s'han incrementat els contactes entre els diferents cossos de seguretat. A Capdepera hi ha tres brigades treballant i s'està fent una crida als veïns que col·laborin en la neteja dels carrers. La finalitat és evitar que la xarxa de clavegueram s'obstrueixi. En aquest sentit, la Creu Roja està coordinant els voluntaris que es presenten per ajudar. Voluntaris de Protecció Civil també realitzaren múltiples treballs. Un dels exemples d'això són els col·laboradors de Son Servera, que retiraren desenes d'arbres caiguts a la Costa dels Pins, entre d'altres escomeses. Bombers, Policia Local, Guàrdia Civil i brigades, es desplegaren per tots els terrenys, amb l'objectiu de salvaguardar la integritat física dels ciutadans. L'activitat comercial també es va veure alterada. Nombrosos bars, forns, i botigues no pogueren obrir.