TW
0

Un penat ja s'ha acollit al programa iniciat el passat mes d'octubre que permet substituir els arrests dels caps de setmana per la realització de treballs al servei de la comunitat, i hi ha tres persones en espera d'entrar en aquest sistema que permet evitar l'entrada a la presó per haver comès delictes menors. El programa, que ja està instaurat a les principals ciutats espanyoles, és fruit de l'acord subscrit entre la Direcció General d'Institucions Penitenciàries i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). Només fa falta que els ajuntaments adherits a l'acord disposin d'una regidoria de serveis social. A les Balears s'hi han sumat els consistoris de Palma, Maó, es Castell, Manacor, Capdepera i Puigpunyent, i el batle d'Inca, Pere Rotger, ja ha manifestat la seva intenció de signar l'acord una vegada que la proposta hagi rebut el vistiplau del ple municipal.

La commutació d'arrests per feines al servei de la comunitat és una possibilitat prevista en el Codi Penal per a delictes com ara alcoholèmies, impagament de pensions o petits furts. El sistema s'activa una vegada que l'Ajuntament afectat signi el conveni i, després, el departament de serveis socials de la presó de Palma emet un informe favorable perquè la persona afectada passi els caps de setmana realitzant aquest tipus de feina fins que la condemna imposada s'hagi complert. A més de la presó, altres instàncies implicades són el Deganat dels jutjats i també el jutjat penal número 8 de Palma, que es dedica exclusivament a l'execució de les sentències.

Fonts judicials consultades per Diari de Balears assenyalaren que un arrest mobilitza molts de recursos de l'Estat, com ara el furgó per conduir el penat fins a la presó, un funcionari judicial, el jutge, el secretari, com també els responsables d'admissió del centre penintenciari. Aquest procés s'agreuja a les localitats menorquines, en les quals ni tan sols existeix un dipòsit per als detinguts, que han de traslladar-se a Palma cada cap de setmana per complir les seves condemnes.

Els ajuntaments són els que han d'oferir el nombre de places que poden destinar a aquest programa, com també les feines concretes a realitzar. Generalment són treballs que depenen de les brigades de manteniment, com ara jardineria, neteja de carrers, rotondes i parcs o acondiciament dels autobusos municipals. La neteja de boscs és una altra possibilitat, tal com ha suggerit l'Ajuntament de Puigpunyent, que ha estat el darrer a signar l'acord. També hi figuren les demandes d'algunes institucions benèfiques, com Creu Roja, que s'ha interessat per posar a disposició de les parts una sèrie de places perquè siguin cobertes per aquests penats.