Mallorca extreu el 54 per cent dels recursos dels seus aqüífers

Sis de les 21 reserves naturals pateixen una explotació gairebé total

TW
0

Mallorca extreu dels seus 21 aqüífers un 54 per cent dels recursos d'aquestes reserves naturals d'aigua. El nivell d'explotació general és alt, ja que més de la meïtat dels recursos hídrics subterranis (els més importants de l'Illa) són aprofitats, però la intensitat de les extraccions varia molt d'un aqüífer a l'altre. Així doncs, els aqüífers de s'Estremera (la principal aportació natural d'aigua a la badia de Palma), Alaró, Calvià, na Burguesa, les Serres Centrals i Felanitx pateixen una explotació gairebé total de tota la seva capacitat de recàrrega d'aigua. En alguns d'aquests sis casos, sobretot Calvià i na Burguesa, aquest màxim aprofitament es veu reflectit en una important salinització dels pous. D'altra banda, Puig Roig, Almadrava i ses fonts Ufanes experimenten una mínima extracció dels seus recursos.

Pel que fa a ses fonts Ufanes, hi ha hagut intents d'aprofitament urbà de les seves aigües per abastir les zones turístiques de la badia d'Alcúdia, però finalment l'aqüífer ha quedat protegit. Una de les raons ambientals d'aquesta protecció, a més de l'espectacular fenomen dels seus brolls, és que el cabal de ses fonts Ufanes serveix de protecció de l'Albufera contra la intrusió marina. En el puig Roig, les extraccions són quasi insignificants, ja que es troba en una zona esquerpa de la serra de Tramuntana on no hi ha nuclis urbans de població.

Cal destacar que les superfícies permeables i d'infiltració dels 21 aqüífers de Mallorca sumen 2.415 quilòmetres quadrats, la qual cosa suposa que les dues terceres parts de l'extensió total de Mallorca tenen una capacitat d'absorció que permet l'emmagatzement natural de l'aigua. La capacitat de recàrrega dels aqüífers té causes igualment diverses, si bé la més important és, òbviament, la infiltració de l'aigua de pluja. Els aqüífers són béns públics de màxim interès que cal conservar.