«SOS», l'assignatura pendent a les platges

El Govern col·labora amb nou ajuntaments de les Balears per tal d'optimitzar la vigilància costanera

TW
0

Fomentar la preocupació per la vigilància del litoral és l'objectiu prioritari dels 90 milions que les conselleries d'Interior i de Turisme han destinat al Pla de seguretat de platges. La campanya iniciada l'estiu passat amb la creació del centre de control via satèl·lit a Formentera i les dotacions al terme d'Alaior ha vist ampliat enguany el seu àmbit d'actuació a set municipis costaners de l'arxipèlag. Alcúdia, Muro, Santa Margalida, Campos, Eivissa, Sant Josep de sa Talaia i Sant Lluís disposen des d'inicis de maig d'un important préstec material: equips de ràdio, 5 motos aquàtiques, guardapits i anelles salvavides. Cal recordar que la vigilància de les platges és gestionada directament pels respectius ajuntaments i per salvament marítim, una competència pendent de ser transferida segons consta a l'Estatut d'Autonomia.

Es tracta no tant d'una política de subvencions com d'una campanya de conscienciació a fi de promoure la pertinent actuació dels ajuntaments. El suport econòmic per part del Govern pretén posar fi a la descompensada cura que els municipis costaners demostren en la custòdia de les platges. Dels 80 milions pressupostats per Calvià a la manca absoluta de conscienciació d'altres municipis. Nicolàs Herrero, de la Conselleria d *Interior, comenta que aquesta despreocupació coincideix sovint amb les platges de menor pressió turística.

La presència de milions de banyistes davant poc més de 150 socorristes fa inevitable que estiu rere estiu es repeteixin les desgràcies a les nostres platges. Temeritat, actituds confiades i la manca de precaució juntament amb la barreja d'alcohol i sol en quantitats desmesurades són la causa d'uns 60 morts anuals, de les quals, coincideixen totes les parts implicades, un percentatge molt escàs mor només per asfixia. Infarts, acubaments i talls de digestió esdevenen dins l'aigua situacions molt crítiques amb un desenllaç fatal en la majoria dels casos.

Per tal de mobilitzar el màxim d'efectius en el menor temps possible, Protecció Civil, Creu Roja i els diferents serveis de socorrisme operen coordinats amb el 112, Salvament Marítim, la Policia Local i la Guàrdia Civil. En casos d'emergència tenen obligació d'intervenir els vaixells de l'armada i les golondrines. Fins a finals de juliol, el servei 112 d'emergència ha computat 43 incidents greus a les nostrers platges, amb 13 morts. Tot i les actuacions a Sant Josep de la Talaia, continua sent un punt negre que enguany s'ha cobrat ja tres vides. El problema no escapa a les piscines públiques i privades, cinc negats entre Mallorca i Menorca confirmen que encara hi ha molta feina per fer.