El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació va confirmar a
Els Verds que a Mallorca es conrea la varietat Compa CB de blat de
moro transgènic de l'empresa Novartis, S.A. A partir d'un estudi
fet el 1998 a tot l'Estat sobre productes transgènics, Els Verds
varen demanar al Ministeri d'Agricultura, el mes de maig passat, la
localització i nombre d'hectàrees de blat de moro transgènic
conreat a Mallorca.
El Ministeri va contestar el mes següent afirmant que a Mallorca
es conrea la varietat Compa CB de blat de moro transgènic. També va
informar que sobre els efectes que pogueren haver-se produït com a
conseqüència de l'existència d'aquests conreus, no se'n coneix cap
de negatiu, fins ara. A més, l'empresa Novartis, S.A. s'ha vist
obligada a informar anualment el Ministeri dels seus resultats. Els
Verds varen tornar a demanar al Ministeri la localització i
extensió d'aquest conreu, segons ha informat Jordi López,
coordinador del partit a Mallorca, sense obtenir resposta per
ara.
Segons Ecologistes en Acció, el blat de moro i la soja
manipulats genèticament són comercialitzats a l'Estat espanyol.
Aquests productes són poc consumits de manera directa, però els
transformats de soja i blat de moro s'incorporen com a ingredients
en, aproximadament, un 60% dels aliments elaborats industrialment:
rebosteria, xocolates, gelats, olis vegetals, aperitius, congelats,
etc. Aquesta mateixa ONG sospita de marques comercials com Apis,
Bimbo, Calvé, El Caserío, Danone, Nestlé, Oreo, Pascual, Purina,
Orlando, Pescanova, Flora, etc. Aquestes podrien contenir
organismes modificats genèticament (OMG) o derivats en els seus
productes. Aquesta sospita es fonamenta en base al fet que aquests
productes contenen ingredients com el blat de moro, la soja o
derivats susceptibles de procedir de conreus transgènics.
A més, l'ONG s'ha dirigit a aquestes marques sense haver
obtingut un desmentiment que no fos així. L'organització assegura
que «els aliments manipulats genèticament no són més barats, ni més
sans, sinó que el seu objectiu és augmentar els guanys i el control
del mercat mundial d'aliments per a la indústria agroquímica
transnacional. Gran part de la superfície de conreus manipulats
genèticament es dedica a varietats tolerants als herbicides, que es
venen en un 'paquet' que obliga a la utilització de determinats
herbicides que augmenten la dependència del pagès, de manera que
asseguren així a la indústria un lucratiu negoci».
Greenpeace, així mateix, informa sobre els efectes per als
humans dels productes transgènics. Afirma que hi ha evidències
d'efectes com al·lèrgies, disminució de defenses enfront d'agents
bacterians, producció d'estrògens amb alteracions al sistema
hormonal, etc., causats per l'acumulació de residus a la planta i
per la creació de noves substàncies químiques a les plantes com a
reacció als productes tòxics.
Ni millors, ni barats, ni més sans
Els aliments transgènics no són millors, ni econòmics, ni més sans,
sinó que poden ser perjudicials per a la salut i el medi ambient.
L'acumulació d'elements tòxics té efectes sobre els animals i els
éssers humans, i acaba pràcticament amb tots els vegetals. Entorn
de la comercialització d'aquests productes no hi ha transparència.
Prova d'això és l'acomiadament de la seva feina del doctor Pusztai,
d'Escòcia, el 1998, després d'haver comprovat que les rates que
alimentava amb patates transgèniques patien impactes al sistema
immunològic. Sis mesos després, una vintena de científics arribaren
a la conclusió que el doctor Pusztai no es va equivocar: les
patates van afectar les rates.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.