TW
0

El dèficit de la balança fiscal de les Balears durant l'any 2000 fou de 150.230 milions, segons informà el conseller d'Hisenda, Joan Mesquida, en una compareixença parlamentària. Aquest indicador mostra la relació entre el que paguen via imposts els ciutadans i el que reben de l'Estat ja sigui per transferències econòmiques o pels serveis públics. Mesquida considerà que el REB (Règim Especial de les Balears) és l'instrument idoni per compensar aquest desequilibri, «que suposa un greuge comparatiu per a tots els illencs». El desenvolupament de la Llei del REB suposaria un augment de les inversions i, consegüentment, una minva del dèficit de finançament que pateix de manera crònica l'Arxipèlag, que ja el 1996 era de 137.707 milions.

El conseller d'Hisenda destacà la dificultat d'establir una metodologia unànime per fixar la balança fiscal. Només les cintes informàtiques de la Intervenció General de l'Estat contenen tota la informació, però des de l'any 1996 no es faciliten als governs autonòmics. El diputat d'Unió Mallorquina Miquel Nadal digué que aquestes xifres queden curtes i criticà que els ciutadans veuen com any rere any la situació es va deteriorant per la manca d'inversions en infraestructures. També els diputats Miquel Ramon, d'Esquerra Unida; Antoni Alorda, del PSM; i Joan Marí Serra, del PSOE plantejaren les possibles fórmules per afrontar aquest dèficit.

Maria Salom, del PP, assumí que malgrat que havien de ser solidaris amb la resta de comunitats autònomes, els ciutadans han de tenir els mateixos serveis públics a tot l'Estat. No obstant això, Salom indicà que la situació actual era producte del llast acumulat durant els anys que el PSOE governà a Madrid i plantejà si el nou sistema de finançament autonòmic minvaria aquest desequilibri. Mesquida rebutjà que aquesta fos la via adequada. «Si algú posa les esperances en el sistema de finançament autonòmic, s'equivoca, ja que allò que es pugui avançar no compensarà el dèficit, perquè hi ha massa distància».

El conseller d'Hisenda afegí que la negociació amb el Govern central encara no està en marxa, no s'han convocat les comunitats autònomes, però hi ha d'haver un acord abans del 30 de setembre. El responsable de la Hisenda autonòmica denuncià que les reformes impositives que ha aplicat el Govern central, concretament en els tributs cedits pels actes jurídics documentats i pel patrimoni, han minvat la recaptació de les Balears sense que no s'arbitràs cap fórmula compensatòria. A més, indicà que actualment les Balears tenen un dèficit fiscal del 7% sobre el Producte Interior Brut, mentre que aquest indicador en regions semblants de la Unió Europea és del 4%.