Reunits a l'Hort del Rei per mostrar el seu suport a l'acte. | J.T.

TW
0
C.M. CANALS. Palma. «Sí a un pla de xoc per la llengua». Aquest serà el lema per a la setena diada popular per la llengua i l'autogovern que s'esdevindrà el dissabte cinc de maig a ses Voltes de Palma sota l'organització de l'Obra Cultural Balear (OCB). Les exigències del «total compliment de la Llei de normalització lingüística», «possibilitar als nouvinguts el coneixement i l'ús de l'idioma» i que «l'Estat retorni tot allò que deu a les Balears» seran els eixos de l'encontre.

A aquest esdeveniment «lúdic, festiu i reivindicatiu» "en paraules del president de l'OCB, Antoni Mir" ahir hi mostraren el seu suport personalitats de la cultura i l'associacionisme com els actors Maruja Alfaro, Joan Melis i Joan Bibiloni; el membre de la FAPA Jaume Català; el gerent del Foment del Turisme, Bartomeu Deià; Antoni Nicolau, president de Músics de Mallorca per la Llengua i veu del grup Ocults; Antoni Perpinyà, membre de la Federació d'Associacions de Veïns de Palma; i els portaveus de Joves per la Llengua Maria Muntaner i Miquel Socies.

Mir insistí ahir que la diada per la llengua vol «fer sonar l'alarma» per la «situació de retrocés» que pateix l'idioma català a Mallorca i exigir al Govern de Progrés que «compleixi el programa» executiu fixat l'any 1999. Segons el cap de l'OCB, «aquest és el govern menys dolent que hi pot haver» per difondre l'ús del català, perquè «té sensibilitat i ha fet coses positives». Això no obstant, Mir recordà que és el Consolat que ha de «liderar el procés», alhora que les circumstàncies actuals "arribat l'equador de la legislatura" recomanen exigir el compliment de l'acord programàtic de 1999: dotar i executar la Llei de normalització i crear el pla de xoc demanat.

Ahir Maruja Alfaro féu la seva aportació a les comandes socials amb una «idea fixa: llançar una crida als estudiants, d'institut i universitaris, perquè una vegada fora del seu àmbit cultural conversin en la seva llengua» i no emprin just el castellà, com s'ha detectat que passa en l'actualitat. Joan Melis parlà d'un altre assumpte candent i denuncià que «com home de teatre, encara duc la ressaca d'Alcalà d'Henares», en clara referència al discurs recent de Joan Carles I en favor del castellà.