A la comuna de Biniamar la plaga ha fet que els pins ofereixin una imatge marronenca.

TW
0

La plaga de l'escarabat perforador Tomicus piniperda continua delmant nombrosos pinars de l'Illa sense que les conselleries d'Agricultura i la de Medi Ambient arribin a un acord sobre la coordinació de les actuacions que s'han de fer per evitar la propagació del mal. Encara que des de la conselleria d'Agricultura ja s'hagi realitzat l'estudi fitosanitari sobre les actuacions necessàries per evitar la propagació, ningú ha executat allò que assenyalà el document.

Ja fa més de dos mesos que veïns i representants municipals de diferents punts de l'Illa denunciaren l'existència de la plaga. Això no obstant, cap conselleria ha fet res per dur a terme una campanya concreta per eliminar l'insecte que està matant arbres continuadament. Fonts d'Agricultura afirmaren que «sembla que serà Ibanat qui la durà a terme, ja que són ells els que compten amb els recursos necessaris per aplicar el tractament».

Un altre perill és que els pins morts i secs, a conseqüència de la plaga, poden fer augmentar el risc d'incendis. «Ens preocupa que per part del Govern de les Illes Balears no s'actuï amb rapidesa enfront d'un risc i un mal d'aquestes característiques», explicà el batle de Selva, Joan Rotger.

Aquest afirmà també que «el conseller d'Agricultura, Mateu Morro, va mostrar una bona disposició per solucionar el problema, però des de la conselleria de Medi Ambient encara esperem una resposta a la nostra petició d'actuar enfront d'aquesta plaga».

A Calvià, un municipi que també s'ha vist afectat per la plaga de l'escarabat perforador, l'Ajuntament va optar perquè l'equip de biòlegs municipals comencés a actuar pel seu compte a les zones verdes del municipi costaner. Així, els encarregats van procedir a tallar i cremar els pins afectats. D'aquesta manera també es va actuar a determinades zones privades per frenar la ràpida extensió del problema.