Els espeleòlegs mallorquins ja han publicat plànols de 398 coves i avencs

La revista «Endins» cumpleix 25 anys amb 205 articles científics sobre el món subterrani

TW
0

És ben sabut que l'illa de Mallorca va ser un lloc pioner en l'exploració del món subterrani ja que al segle XIX les incursions d'Edouard A. Martel, E. Racovitza, Jacques Maheu, Dorothy Bate, R. de Joly, Isidor Antillón, J.Ma. Bover, Pere d'Alcàntara Penya i d'altres, es feren famoses més enllà de les Illes. Però no va ser fins l'any 1974 que els espeleòlegs mallorquins, recentment organitzats en una Delegació Balear del Comitè Catalanobalear d'espeleologia publiquen el primer número d'una revista científica especialment dedicada a la difusió de les troballes realitzades dins el món de les coves i avencs, especialment de les Illes.

Així va néixer la revista Endins, avui dia considerada com una de les millors publicacions europees de la seva especialitat. I amb raó, ja que al llarg d'aquest quart de segle Endins ha publicat un total de 205 articles sobre aquest tema com també la cartografia de 398 cavitats subterrànies, Una feina ingent a causa de la dificultat que aquestes topografies comporten. Des dels seus inicis els editors d'Endins, que en aquells moments no superaven la vintena d'anys d'edat, decidiren que la publicació (avui dependent de la Federació Balear d'Espeleologia) havia de ser científica i rigorosa, allunyada de la simple publicitat i difusió de les conquestes esportives realitzades pels grups espeleològics balears. El balanç d'aquest primer quart de segle llarg demostra que l'objectiu s'ha complit amb escreix.

Dels 205 treballs publicats, 57 corresponen a la descripció topogràfica de cavitats, però crida l'atenció que la majoria dels altres 148 articles són autèntics treballs naturalistes sobre bioespeleologia (30), paleontologia (29), carstologia (39), documentació i història (24), arqueologia (12) o climatologia (2), mentre que només 8 articles del total fan referència a tècniques d'exploració. Tot plegat, gràcies a l'aportació d'aquests 25 anys d'Endins, les Balears disposen d'un cos documental importantíssim sobre el seu ric patrimoni espeleològic, un patrimoni que en els darrers anys s'ha incrementat amb algunes descobertes espectaculars.