TW
0

La capacitat de població en el sòl vacant (buit de construccions) urbà i urbanitzable de les Balears és de 824.500 places, segons un estudi elaborat per un equip tècnic mixt de la Conselleria d'Obres Públiques, Habitatge i Transports i de la Universitat de les Illes Balears. El conseller Josep Antoni Ferrer i el director general d'Ordenació del Territori, Manuel Cabellos, valoraren aquesta dada com «la constatació que els importants augments registrats els darrers anys en el preu de l'habitatge no es deuen a la manca de sòl, com s'apunta des d'alguns sectors, sinó a la retenció o especulació de terrenys urbans o urbanitzables que no es desenvolupen».

No fan part de l'estudi la capacitat de població en sòl rústic ni el potencial existent en solars ja edificats: immobles ruïnosos o naus industrials abandonades que poden ser substituïts per habitatges. En aquests darrers casos, que no entren en el mercat de manera immediata perquè necessiten un esbucament previ, el seu control és una competència dels ajuntaments. L'estudi determina les zones urbanístiques i les seves intensitats edificatòries, municipi per municipi. Registra les possibilitats d'habitatges unifamiliars o plurifamiliars, identifica el sòl vacant i calcula la seva capacitat, per establir una aplicació posterior de correccions.

Tot això permet una actualització més precisa i gairebé immediata de les dades i estalvia la realització d'estudis cada cert nombre d'anys. La capacitat del sòl urbà ja construït a les Balears és de 1.838.000 places. Per tant, la suma del potencial de places i de les ja realitzades és de 2.662.500. Aquest seria el sostre poblacional actual de la nostra comunitat. D'aquest total, un 69 per cent correspondria a allò ja construït i el 31 per cent restant a allò vacant.

Per tipologies, les places potencials del sòl vacant es distribueixen de la manera següent: un 50 per cent pertanyen a habitatges plurifamiliars residencials (no turístics); un 16 per cent a unifamiliars residencials (tipus xalet); un 14 per cent a usos mixts (residencial i turístic); un altre 14 per cent sense especificar (no ordenat o amb un destí no clar per problemes de planejament urbanístic) i un 6 per cent a un ús turístic. Per classificacions, el 73 per cent de les places potencials de sòl vacant correspon a urbà, un 20 per cent a urbanitzable no ordenat i un 7 per cent a urbanitzable no ordenat.