TW
0

El vicepresident del Govern, Pere Sampol, quantificà ahir en 23.793 els treballadors presents a l'economia balear inscrits en la Seguretat Social, els quals representen el 7'1% del total. Sampol afegí que «la tendència és creixent». A més, el director general d'Economia, Antoni Montserrat, puntualitzà que «estam parlant de xifres mínimes», en tant que en el moment en què es recolliren les dades, el gener del 2001, ens trobàvem en plena temporada baixa d'una economia amb fortes variacions de mà d'obra causades per l'evident component d'estacionalitat.

D'altra banda, també destaca el fet que només es comptabilitzen els treballadors inscrits en la Seguretat Social, és a dir, els que tenen targeta de treball, i no es comptabilitzen els treballadors il·legals. Ni Sampol ni Montserrat es volgueren aventurar a fer estimacions en aquest respecte. D'aquest 7'1% de treballadors, el 4% correspon a persones provinents de la UE mentre que el 3'1% restant es refereix a treballadors extracomunitaris. Concretant, els països amb més presència són Alemanya (24'4%), Marroc (15'5%) i Regne Unit (12'5%).

Sampol destacà que «observam diferències per país d'origen» en el sentit que si bé els extracomunitaris prevalen com a treballadors assalariats (52'6%) per (47%) de ciutadans de la UE, la tendència es reverteix respecte dels autònoms, els quals són majoritàriament comunitaris (84'2%). L'Estudi de l'Institut Balear d'Estadística també posa de manifest el que Sampol anomenà «especialització en la distribució de treballadors per sector econòmic».

En aquest sentit, és de destacar la preeminència de treballadors extracomunitaris en el sector agrari (93'7%), on els marroquins arriben a representar un terç dels treaballadors per compte aliè, és a dir, sense comptar els propietaris. Per contra, un de cada deu treballadors autònoms són alemanys.