El microbiòleg Alomar avisa del perill de la tardor

«La legionel·losi és més mortal que la meningitis i també s'ha cobrat vides a les Balears»

TW
0

«La legionel·la és un bacteri que pots trobar a qualsevol banda, a les millors aigües de la serra de Tramuntana o a ca teva, sense que això no suposi un perill de malaltia. Ara bé, altament concentrada sí que és perillosa i pot causar la mort; de fet a les Balears s'ha cobrat diverses vides». Aquesta és la principal conclusió de la xerrada amb Pere Alomar, cap del servei de microbiologia de Son Dureta i especialista en l'estudi d'aquest bacteri i de les malalties que provoca.

De fet, Alomar tracta la legionel·la des de fa «vint i escaig d'anys». El cap de servei de microbiologia de Son Dureta explica que la malaltia més greu causada per la legionel·la «es va detectar el 1973 en una convenció de més de mil legionaris a Philadelphia. El cas va ser tan greu, que es va estudiar i es va detectar el bacteri que ocasiona la malaltia.

Com que els afectats eren legionaris, es diu al bacteri legionel·la i a la malaltia, la legionel·losi o malaltia del legionari». Alomar diu que «aquesta malaltia és especialment d'enginyeria sanitària. És a dir, per controlar el bacteri que l'origina hem de tenir en compte l'estat de les instal·lacions, com torres de refrigeració, xarxes d'aigua calenta, aparells d'aire condicionat, etc., on hi ha aigua, que és el medi on viu».

El cap de microbiologia de Son Dureta assegura que «si hi ha un manteniment periòdic sanitari de les instal·lacions no hi ha cap problema. Aquest bacteri es pot eliminar amb una alta quantitat de clor o amb lleixiu». Ara bé, quan la malaltia es detecta en una persona, que la desenvolupa arran de la respiració de gotes d'aigua en l'aire, Alomar assegura que «és mortal entre un 5 i un 20 per cent de les ocasions.