«A les platges hi ha negats perquè a Espanya no costen res els morts»

Maria Teresa Paredes, presidenta de la Federació Internacional de Salvament, vol accions

Paredes ha estat campiona d'Espanya de Socorrisme. | A.V.

TW
0

La presidenta del Comitè Tècnic de la Federació Europea de Salvament i Socorrisme i vicepresidenta de la Mundial, Maria Teresa Paredes, a més de campiona d'Espanya i del món en repetides ocasions, està tipa de veure negats a les platges insulars. Ahir va nedar a Cala Molins, en el terme de Pollença. Aquest estiu i després de veure com un estranger mort surà durant dos dies a la mar de cala Sant Vicenç perquè els efectius que portaven el rescat no varen ser capaços de treure'l abans, Paredes «Teté» aconseguí fer-se escoltar. Va fer tancar la platja els dies de temporal. Però diu que amb això no n'hi ha prou.

"Què s'ha de fer?
"Comptar amb el material mínim i no posar una Pamela Anderson perquè també es negarà, sinó un tècnic preparat que sàpiga preveure l'accident i que tengui un salvavides en condicions. No pot passar el que succeí aquest estiu a la cala, que en llançar el salvavides, se xapà per la meitat. A més, el tècnic ha de comptar amb el suport de l'Ajuntament i quan el banyista no li fa cas, ha poder cridar la Policia perquè se l'endugui i el multi, segur que no ho tornarà a fer. I si hi ha mal temps, la platja s'ha de tancar. No pot ser que un negat suri durant dos dies, això no és Àfrica. Això no pot passar al segle XXI en un lloc on es viu del turisme.

"I com tancar-la?
"A la cala, Tolo "l'al·lot que s'encarrega de les gandules" la tancà amb una cinta de plàstic, és rudimentari però ja està bé. (Després Teté passa a explicar una anècdota). Idò el dia que tancaren la platja un hoteler de la zona em va dir que era boja i que què dirien els seus clients, fugirien tots en veure la platja tancada. Però jo li vaig explicar que n'estarien satisfets quan veurien que en aquesta platja mai no es negaran perquè reuneix les garanties de seguretat. Després ho entengué.

"Cal obrir-los els ulls?
"Aquí és molt complicat tot. El problema ve per no voler afrontar els problemes. Ara tothom m'ha obert els braços. A Pollença, l'Ajuntament ja s'ha compromès a millorar la vigilància i el salvament.

"Però, no és el concessionari de la platja l'encarregat de la vigilància?
"Depèn de com és el contracte. Si a les condicions del contracte s'inclou tenir un socorrista les 24 hores, la culpa serà seva si no tenen socorrista. Però, si jo sempre em pas el semàfor en vermell i la Policia no em diu res, idò em seguiré passant el semàfor. Sap què vull dir. I que quedi clar que els al·lots que venen els tiquets de les gandules no tenen per què tirar-se a l'aigua per salvar ningú.

"S'haurien de limitar a vendre els tiquets.
"Aquí també falta seriositat. El problema no és d'ells. Després també passa que aixequen la bandera groga o posen la corda un dia de temporal, però l'endemà quan la mar està calma no la lleven. Tenen bones intencions, però no són suficients. Els ajuntaments són els que han de donar les solucions.

"I els ajuntaments no ho fan.
"Això passa a Espanya perquè la mort no costa doblers. Si els familiars del negat demanassin responsabilitats civils canviaria la situació. Un negat pot costar 20 milions de pessetes a l'Administració. Ara, com que hi ha més alemanys, segur que d'un moment a altre començaran.

"Per octubre, organitzàreu la reunió anual del Comitè Tècnic Europeu de Socorrisme a cala Sant Vicenç. Com reaccionaren en veure la manca de vigilància?
"Jo ho saben, em coneixen des de fa 20 anys. Després els vaig portar a veure Calvià i els vaig dir: això és Espanya, hi ha llocs que estan molt bé i altres que són una «merda». A Calvià hi ha socorristes preparats.

"Són titulats?
"Sí, només que cada autonomia funciona diferent. La llei balear només estipula que s'han de fer set hores per treure el títol, mentre que a Catalunya en demanan 300. Abans demanaven 80 hores i ja ens costava que sortís algú decent. Com pot ser que a Mallorca amb tots els hotels que hi ha es permetin titulacions en set hores?