La conferència de Barcelona s'ha de revitalitzar, segons els experts

Les taules redones d'economia i política coincideixen en el diagnòstic

TW
0

Les taules redones d'economia i política amb les quals es va iniciar ahir la segona edició del Fòrum Formentor coincidiren en el seu diagnòstic: la Conferència Euromediterrània mantinguda a Barcelona l'any 1995 s'ha de «revitalitzar».

Què ha passat? Aquesta és la pregunta que es feren els experts que participaren a la taula d'economia, que apuntaren que els postulats per a la construcció d'un espai mediterrani de col·laboració econòmica i política i de cohesió sociocultural «s'han desaccelerat». I això ha provocat un cert «pessimisme», segons que es va constatar ahir. «Des de 1995, hi ha un creixement menor dels països del sud de la Mediterrània, hi ha manco inversions, ha baixat la renda per càpita i des del nord no hi ha una resposta ràpida», va apuntar l'exministre d'Agricultura, de Desenvolupament Rural i de Pesca del Marroc i president del Grup d'Estudis i d'Investigació de la Mediterrània, Habib El Malki, que presidia la taula redona econòmica.

La resta de participants en aquest debat econòmic eren Juan Badosa, vicepresident executiu de Química de Repsol-YPF-Espanya; Hamid Temmar, ministre de la Participació i de la Cooperació de Reformes d'Algèria, i Domenico Siniscalco, director de la Fundació Eni. Enrico Mattei, d'Itàlia. La mateixa constatació es va fer en la taula sobre la situació política a la Mediterrània, presidida pel ministre d'Afers Exteriors del Govern espanyol, Josep Piqué, que va informar en roda de premsa posterior al debat del seu contingut. «Des del sud hi ha una visió crítica sobre el mal ús dels recursos de la Unió Europea i de l'escassa seriositat dels esforços que es fan des del nord», va constatar Piqué.