Científics estudien l'extensió i l'estat de conservació de la posidònia de les Illes

Els investigadors analitzaran els efectes de regeneracions artificials a les Balears i València

TW
0

Un grup d'investigadors ha començat un ambiciós estudi que permetrà saber l'extensió i l'estat de conservació de la Posidonia oceanica en el litoral de les Illes i de València. Gràcies a un equip multidisciplinar, en el qual treballen una vintena de científics, s'estudiarà la posidònia i la seva interacció amb la circulació costanera i els processos litorals a la costa balear i la valenciana i s'avaluaran els efectes de les regeneracions de les platges.

El responsables del projecte són l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (centre mixt de la UIB i el CSIC) i el laboratori de Ports i Costes de la Universitat Politècnica de València. «Es tracta d'un projecte multidisciplinar únic en el món que pretén aprofundir en el coneixement dels processos físics i biològics que afecten la Posidonia oceanica», assegura Joaquim Tintoré, investigador principal a les Illes.

Per què són importants les praderies de Posidonia oceanica? Els científics asseguren que les investigacions internacionals dels darrers dos anys han demostrat que les praderies de posidònia són elements essencials de protecció a l'ecosistema marí de les costes mediterrànies espanyoles. Per exemple modifiquen de manera significativa els processos sedimentaris i la propagació de l'onatge sobre la plataforma continental. «Això significa que tenen una importància clau en la formació i desaparició de platges», ressalta Tintoré. També són el substrat d'una bona part de l'ecosistema marí mediterrani.

Segons els responsables del projecte, «encara no es coneix ni la extensió ni l'evolució de la posidònia en el temps ja que fins ara no se n'havia fet mai un estudi multidisciplinar». Per tant de moment no existeix una cartografia detallada, encara que sí que es coneix la rellevància que aquestes praderies tenen en el Mediterrani i en particular a les Balears. El projecte, de nom Posicoast, té un pressupost de 38 milions i està finançat amb fons de la Unió Europea i del Pla Nacional d'I+D. En el projecte s'utilitzarà una nova metodologia per caracteritzar l'extensió i l'estat de conservació de les praderies, i es definiran nous indicadors que permetin identificar «la salut» de l'ecosistema.