Les navilieres volen que l'Executiu balear forci Madrid a reduir les taxes portuàries

El sector pretén que el cost de les mercaderies illenques no tripliqui el de la resta de l'Estat

TW
0

Les navilieres demanen a l'Executiu balear que pressioni el Goven central perquè redueixi els costs «excessius» de les taxes portuàries que graven el transport de mercaderies, com també les operacions de càrrega i descàrrega. Ambdues imposicions suposen dos terços de la despesa total de les empreses de cabotatge. Aquest fet encareix de manera «discriminatòria» els productes de consum als ciutadans illencs.

És per aquest motiu que el sector del transport marítim de mercaderies reclama una modificació del sistema de finançament dels ports balears "la Llei de Marina Mercant", atès que resta competitivitat a les navilieres i triplica el cost del transport de productes des de/cap a les Illes en comparació amb qualsevol altre punt continental de la Unió Europea (UE).

Aquestes són les conclusions recollides a l'estudi sobre l'estructura de costs en les línies regulars de cabotatge Península-les Balears, elaborat per la Cambra de Comerç i presentat ahir pel seu president, Miquel Lladó, el delegat de Transmediterránea i president de la Comissió de Transport de la Cambra, Jesús Àlvarez, i el conseller delegat d'Iscomar i president d'Apeam, Antonio Grávalos, en el decurs de la I Jornada de Transport Marítim i Competitivitat.

La solució per minvar el cost d'insularitat de les mercaderies passa per la reducció de la tarifa que cobra l'Autoritat Portuària (AP) a les navilieres, o eximint totes les AP de cobrar-la als productes amb destinació i/o origen a les Balears, per la qual cosa haurien de canviar-se l'autofinançament dels ports així com tenen altres regions insulars de la UE, on els ports són finançats per l'Administració, segons l'estudi realitzat per la Cambra.