La potabilitzadora de Son Tugores propicia la formació de les marees roges al Port

L'aigua sobrant arrossega nutrients del sòl que són consumits per les algues

TW
0

L'arribada de nutrients des del llit de sa Riera al Port de Palma a causa de l'aigua sobrant de la potabilitzadora de Son Tugores de l'Empresa Municipal d'Aigües i Clavegueram (EMAYA) afavoreix l'aparició de marees roges a la zona portuària. Així ho assegura el científic Guillem Ramon, que juntament amb Margalida Puigserver i Gabriel Moyà, de l'àrea d'Ecologia del departament de Biologia de la UIB, han realitzat un estudi sobre la proliferació de l'espècie tòxica Alexandrium minutum Halim que l'any passat va provocar una coloració roja de les aigües més internes del Port de Palma.

Ramon considera que ara més que mai «es vessen més nutrients al port ja que l'aigua de la potabilitzadora desemboca contínuament al port arrossegant tot tipus de nutrients que són el principal aliment de les microalgues per desenvolupar-se, el que provoca a simple vista que es vegi aquesta marea roja».

Ramon, juntament amb els altres dos biòlegs de la UIB, han publicat en el darrer número del Bolletí de la Societat d'Història Natural de les Illes Balears un estudi sobre una marea roja apareguda l'any passat al Port de Palma. La seva conclusió és que la proliferació d'aquesta taca «s'associa a unes concentracions extraordinàriament altes de nutrients que han estat amollades al Port i una combinació d'elevades temperatures i estabilitat de l'aigua».

En aquest sentit els autors expliquen que en els darrers anys s'ha observat «amb una freqüència cada vegada més alta, la presència de les coloracions de les aigües, conegudes com a marees roges, a distintes zones del litoral balear». Encara que aquests fenòmens són coneguts i ben estudiats des de fa temps a indrets com a les costes gallegues són en canvi relativament recents i menys estudiats en general a les costes mediterrànies, expliquen.