TW
0

Serveix per res saber on eren i per què servien els antics molins d'aigua o de vent de la vall de Sóller?

Si més no, això forma part de la història de la Vall i sembla que hi ha interès institucional i iniciatives privades perquè la gent la conegui i la valori. Una de les iniciatives, ja publicades aquests dies per Diari de Balears és que l'Ajuntament està disposat a gastar uns doblers per aconseguir un document del segle XVIII allà on figuren tots els molins d'aigua de Sóller.

I és que Sóller, amb la seva proverbial abundància d'aigua, va aprofitar aquest recurs des de temps molt antics per realitzar diverses tasques bàsiques per a la població, sobretot per a la mòlta del blat. Mentre els pobles del Pla i de la Mallorca «seca» recorrien als molins de vent, Sóller i altres localitats de la Serra utilitzaven l'aigua com a font d'energia per fer la tan necessària farina i per a altres necessitats.

El mal és que tots els molins o ja han desaparegut o només en queden restes. Sembla que poc després de la conquesta catalana hi havia a la Vall tres molins de cup o fariners i que un d'ells estava situat a l'alqueria de Castelló, avui Can Prohom.

Segons l'historiador Rul·lan i Mir, al segle XVI ja n'hi havia 17 i fins i tot es va crear, l'any 1649, un gremi independent dels de la resta de l'Illa. Els molins d'aigua varen continuar funcionant a Sóller fins ben entrat el segle XX i l'any 1902 n'hi havia 12 en funcionament. A poc a poc aquests anaren caient en desús però, tot i això, el de can Carabasseta, també conegut com a molí de Baix, va continuar funcionant fins l'any 1960.