La llet d'ametlla torna a la taula per Nadal

Miquel Canyelles produeix encara amb el molí original que usaven els monjos mínims

TW
0

L'arribada de les festes de Nadal marca una fita gastronòmica en la qual el torró i d'altres productes típics agafen el protagonisme a les taules. Vora aquests menjars els darrers anys ha reviscolat a Santa Maria la producció i consum de la llet d'ametlla, un aliment que té unes arrels històriques ben profundes.

Com mana el costum, durant els quatre dies anteriors a Nadal es comença a produir aquest, de cada cop més, apreciat aliment. Actualment a la vila són quatre els molins que elaboren llet d'ametlla: es Cabàs, can Vinagre, can Cameta i a sa Teulera. En tots els casos s'utilitza la maquinària d'antics molins fariners, excepte a sa Teulera, on Miquel Canyelles, «Llavurí», està ben orgullós de conservar el primitiu molí que utilitzaven fa més de 200 anys els monjos mínims i que encara ara funciona.

De fet l'origen de la llet d'ametlla es troba en aquest orde religiós, que la fabricava com a substitut de la llet tradicional ja que els monjos tenien prohibit el consum d'aliments d'origen animal. El molí va passar a mans del repradí de Miquel Canyelles quan es va dur a terme l'exclaustració, moment en el qual se subhastaren tots els béns dels monjos. Des de llavors ençà quatre generacions han fet cada Nadal llet d'ametlla seguint el sistema original. Només ha canviat la forma de moure el molí, que ha passat de la bístia a la moderna energia elèctrica. És aquest amor a la tradició familiar i també a conservar i mostrar el vell molí els que impulsen l'amo Miquel Llavurí a seguir amb aquesta feina cada any.