TW
0

La Direcció General de Sanitat informà ahir de diversos casos d'intoxicació alimentària motivats per al·lèrgia al consum de la llampuga, un peix que es consumeix principalment en aquest període de l'any. Els quinze casos comptabilitzats pel departament d'epidemiologia del Govern balear es localitzaren principalment a les localitats de Palma i de Felanitx, segons explicà el director general de Sanitat, Josep Maria Pomar.

Com és acostumat en intoxicacions lleus "com és el cas", aquestes es caracteritzen per molèsties gastrointestinals, com ara diarrea o vòmits, i per reaccions al·lèrgiques a la pell. Això no obstant, la Conselleria ha alertat els centres de salut perquè, en detectar aquests símptomes, incloguin la possibilitat de consum de llampuga entre les causes possibles d'al·lèrgia.

Pomar explicà ahir que aquest peix tendeix a segregar altes dosis d'histamina després de mort, de manera que afavoreix les reaccions al·lèrgiques tot i que, des d'un punt de vista sanitari, sigui apte per al consum. Dit d'una altra manera: una persona que no sigui sensible a l'al·lèrgia pot consumir aquest producte sense problemes, atès que el peix no es troba en mal estat ni és tòxic.

Els efectes tòxics de la histamina, segons explicà Pomar, comencen a ser apreciats en un termini de dos a tres dies; per aquesta raó se sospita que els quinze pacients detectats fins ahir consumiren aquest plat al llarg del cap de setmana.