TW
0

L'Associació per a la revitalització dels centres antics, Arca, insta l'Ajuntament a concloure la recuperació del molí de la Sèquia Reial, també conegut com molí d'en Carreres, i a obrir tot aquest espai al públic mitjançant la seva reconversió en un parc. Aquest monument es troba a un solar privat del Camp Redó.

Es tracta d'una construcció àrab del segle X que avui en dia constitueix un dels quatre darrers trams que encara resten de la Sèquia Reial que abastia d'aigua Ciutat fins a finals del segle passat. El departament d'Arqueologia de Cort té un projecte destinat a la recuperació d'aquest històric molí hidràulic. Això no obstant, encara no hi ha una dada concreta per a escometre la iniciativa i mentrestant roman tancat i abandonat, assenyalà Cristòfol Arbona, membre d'Arca i perfecte coneixedor d'aquest monument. Tot i ubicar-se a un solar municipal, el seu accés només és possible a través d'una porta metàl·lica des del carrer de Sant Josep de la Muntanya amb previ permís.

Des d'Arca es pensa que la seva localització a la barriada del Camp Redó, a la parcel·la adjacent amb el mercat municipal, permetria reconvertir tot aquest gran espai en un element identificador de la zona. Fins i tot podria tenir un accés directe des de la plaça de Queviures. La importància d'aquesta obra d'enginyeria medieval esdevé pel fet de la seva gran espectacularitat, potser és el més impressionant dels que es conserven arreu de Mallorca, i que és el darrer dels molins hidràulics que queda de tot el recorregut de 7'9 quilòmetres que abraçava la Sèquia Reial, mandada construir pels enginyers del «walí» Isam alkhawlani en conquerir l'Illa l'any 903.

D'aquest encara es conserven les tres canonades per les quals tenia caiguda l'aigua que, mitjançant un sistema de turbines de fusta feia moure les moles per moldre el blat i reconvertir-lo en farina. Així mateix, resten en molt mal estat algunes dependències que devien servir com a magatzems de l'explotació i un tram de l'aqüeducte, de devers vint metres de llargària parcialment restaurats, pel qual arribava l'aigua procedent de la part alta del carrer General Riera.