L'STEI vol 48.500 pessetes d'augment

El sindicat defensa l'equiparació del sou dels professors amb els dels funcionaris

TW
0

L'STEI no rebutjarà l'increment salarial aprovat pel Govern, que va de les 20.000 pessetes a les 43.000 en els professors amb trenta anys d'antiguitat. No ho rebutjaran perquè «seria ridícul», assenyalà Pere Polo, secretari general del sindicat. Però això no vol dir que es conformin, ja que «no és una igualació salarial». De fet, segons un estudi econòmic presentat per l'STEI, per arribar a la retribució equitativa, l'increment salarial hauria de ser de 48.500 pessetes mensuals.

A més a més, el sindicat exigeix que aquest augment de sou es faci efectiu en un període de tres anys, davant els cinc prevists per l'Administració.

Els càlculs de l'STEI per arribar a aquesta xifra definitiva s'han bassat en les mitjanes de les retribucions dels funcionaris de la CAIB, dels grups A i B, en els diferents conceptes retributius.

Així, no s'han inclòs en l'estudi els conceptes del sou base, dels triennis i del plus d'insularitat, perquè és idèntic per a tots els funcionaris.

El complement específic, segons l'STEI, és el doble entre els funcionaris de la CAIB (66.000 pessetes), que entre els docents (33.000), per la qual cosa s'hauria d'igualar. El Govern ofereix un increment de 20.000 pessetes en aquest sentit, per la qual cosa el sindicat demana 13.000 més per igualar la xifra del funcionariat.

D'altra banda, la mitjana del capítol de productivitat (sexennis) és de 69.500 pessetes entre els funcionaris, i de 54.000 entre els professors més veterans, segons càlculs de l'STEI, que reclama les 15.500 pessetes de diferència. Aquí el Govern no contempla cap augment.

Així, entre les 13.000 pessetes demanades en el primer apartat i les 15.500 del segon, sumades a les 20.000 aprovades pel Govern, l'STEI exigeix 48.500 pessetes per concretar la igualació salarial definitiva.

Un objectiu al qual no tenen cap intenció de renunciar, i que fins i tot serà motiu de mobilitzacions i de vaga, si es fa necessari i el Govern no canvia la seva postura.

De la seva banda, fonts de la Conselleria d'Educació asseguren que el Govern ja ha fet tot l'esforç econòmic que podia fer (l'increment aprovat suposarà una despesa de 3.700 milions anuals), i recorden el que ja va dir el conseller Manuel Ferrer fa uns mesos: «seria la primera vegada que un col·lectiu fa vaga perquè li han apujat el sou».

En qualsevol cas, la Conselleria manté que el cos de funcionaris i el de mestres no és equiparable, perquè les seves condicions laboral i professionals són molt diferents i no es poden comparar.

L'STEI no pensa així, i la primera passa serà convocar assemblees als centres per engrescar els docents.

La concertada tampoc no accepta l'oferta de l'Administració  

Els sindicats representatius del sector de l'ensenyament concertat a les Illes: STEI, USO, FETE-UGT i CCOO, manifestaren ahir que els increments retributius ofertats per Educació al sector concertat no satisfan les aspiracions d'analogia retributiva amb el professorat de la pública. Neus Santaner,representant de l'STEI, va assegurar que l'equiparació al 95% amb la pública que havia proposat el Govern, finalment, no és ni del 50%. Les diferències salarials encara poden arribar, segons els sindicalistes, a les setanta mil pessetes mensuals entre professionals que fan la mateixa feina i tenen la mateixa titulació. Els sindicats denuncien que la Conselleria no ha donat opció a la negociació.