TW
0

Un grup de científics mallorquins realitzarà un estudi sobre l'erosió del litoral mallorquí gràcies a un ambiciós projecte europeu que pretén conèixer aquest fenomen natural a través d'una sèrie d'anàlisis en diferents països del continent i en diferents litorals: Atlàntic, Mediterrani, Bàltic o mar del Nord. Es pretén així conèixer quan es produeix l'erosió a les regions europees, quantificar-la i de quina forma actua en cada uns dels seus litorals. Una vegada presentades les conclusions, que hauran d'estar llestes d'aquí a tres anys, serviran per valorar cada un dels terrenys a efectes turístics, urbans, agrícoles o proteccionistes. Aquest projecte europeu, integrat en el programa Mast III (Ciència i Tecnologia Marina), va emmarcat dins dels criteris europeus sobre desenvolupament sostenible. L'estudi de l'erosió en aquestes zones es per optimitzar els recursos sempre i quan siguin viables.

El grup mallorquí està encapçalat per Joan Fornós i comptarà amb els experts Antoni Rodríguez Perea i Jaume Servera, tots ells investigadors de la Universitat de les Illes Balears.

A més del grup de la UIB, en el projecte europeu treballaran la Universitat de Sussex (Anglaterra), la Universitat de Nantes (França), la Universitat de Lisboa (Portugal) i la Universitat de Karlstad (Suècia).

A Mallorca es realitzaran estudis en el litoral de la serra de Tramuntana, a la zona del Llevant i a la part d'Andratx per tal de tenir tres models diferents d'erosió i comparar-los amb la resta de zones europees.

Els estudis estaran dividits en diverses branques. Per una banda es farà una investigació química i física del terreny com per exemple analitzar el tipus de substracte (calcari, granític), la temperatura, l'aigua, etc. També es realitzarà un estudi micromorfològic del terreny a través d'una tècnica làser i es compararan fotografies de les zones en els darrers cent anys per tal de mesurar si visualment es nota un retrocés dels penya-segats. Un dels estudis però, que Fornós considera molt important, és el que fa referència als processos biològics que afecten l'erosió del litoral. En aquest sentit, el científic mallorquí comenta que «hi ha tota una sèrie d'animals com moluscs, pegellides i microalgues que acceleren aquest tipus de processos». Però l'erosió no significa matemàticament un fet negatiu sinó que és més aviat un procés natural que ajuda a la formació de les platges. «Quan se cimenta a la costa es deixa de produir arena i la platja se'n ressent», diu Fornós.

Causes naturals  

El programa europeu en el qual treballaran un grup d'investigadors mallorquins, experts en geologia marina, té per nom European Shore Platform Erosion Dynamics. El projecte va ser aprovat dijous després que el grup científic encapçalat per Joan Fornós, del departament de Ciències de la Terra de la UIB, sol·licitàs el finançament conjuntament amb diversos equips d'universitats europees. La investigació de l'erosió va encaminada a conèixer les causes naturals que provoquen aquest fenomen en el litoral. No obstant això, indirectament les conclusions d'aquest estudi és que pugui servir per tenir una referència sobre quin impacte erosiu pot provocar la presència o la intervenció humanes.